Hoeveel bier zijn we misgelopen?

01-05-2018 \\ Innofood nieuws

Bier gebrouwen met overgebleven brood en brood gebakken van bierbostel. Het is een steeds populairder wordende manier van voedselverspilling tegengaan, die ook nog eens bijdraagt aan de bevordering van een circulaire economie. Ik deed er een klein onderzoekje over, dat gepubliceerd is in het Wastewatchers Magazine van afgelopen kwartaal en wil de bevindingen ook graag met jullie delen.

door Thomas Lutiikhold

Bier van verspild brood

Op www.bierista.nl viel te lezen dat Plus-ondernemer Jeroen Bruggers de samenwerking is aangegaan met Bierbrouwerij Wentersch uit Winterswijk om een nieuw bier te ontwikkelen. Met het brood dat overblijft in zijn twee supermarkten en op de twee verkooppunten van zijn bakkerij vervangt hij een deel van het mout dat wordt gebruikt voor het brouwen van het bier. Op deze manier willen zij voedselverspilling tegengaan. 125 tot 150 kilo brood is nodig om 1000 liter bier te brouwen. Dit betekent dat in 1 glas bier ongeveer 1 sneetje brood wordt verwerkt.

 

Hoeveel brood wordt in Nederland verspild?

In Nederland wordt jaarlijks zo’n 120 miljoen kilo brood weggegooid. De redenen daarvoor zijn divers. Van het vermijden van opportunity loss door te veel aan te bieden, miscommunicatie in de keten tot simpelweg het hebben van overschotten. Daarom besloot ik om eens in onze database te duiken om te kijken hoeveel brood er het afgelopen kwartaal weggegooid is door de locaties die aangesloten zijn bij Wastewatchers. Of eigenlijk wat mij meer interesseerde, hoeveel glazen bier hadden er gebrouwen kunnen worden?

 

Onze feiten cijfers verspilling brood

Voor het berekenen van het totaal gewicht aan verspild brood, hebben we het netto gewicht genomen. Een pistolet weegt gemiddeld 50 gram en een zacht bolletje 85 gram. De broodjes die het meest verspild werden, wegen rond de 150 gram per stuk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan belegde Italiaanse bollen, en desembollen,. Doordat er gemeten wordt in stuks, konden we het aantal broodjes vermenigvuldigen met het gewicht van de broodjes.

 

Een kijkje in de digitale keuken van Wastewatchers

Grafiek 1: totaal gewicht in kilo’s aan verspild brood per product

In grafiek 1 is te zien welke producten er zoal te vinden zijn in onze database. Weergegeven zijn de 25 producten met een verspilling van 5 kilo of meer in het afgelopen kwartaal. We hebben ze letterlijk overgenomen uit onze database, dus de grafiek geeft mooi weer hoeveel verschillende producten er eigenlijk gemeten worden door verschillende bedrijven. Een kijkje in de digitale keuken van Wastewatchers. In totaal werden er dit kwartaal 51 verschillende producten in de categorie brood geregistreerd. Croissants en wraps hebben we uitgesloten in dit onderzoek, omdat we er vanuit zijn gegaan dat deze niet verwerkt konden worden in het bier.

De uitkomsten

Al de verspilde broodjes bij elkaar opgeteld, komen we tot een schokkend gewicht. Het afgelopen kwartaal werd er 461 kilo aan broodjes verspild en dan hebben we het beleg nog niet eens meegeteld. Als we al deze broodjes verzameld hadden, dan hadden we dus ruim 3000 liter bier kunnen brouwen. Een sneetje brood weegt ongeveer 35 gram, dus omgerekend zijn dat ruim 13.000 sneetjes en dus 13.000 biertjes.

Wastewatchers’ broodbier?

Helaas hebben we bij Wastewatchers niet de middelen om al deze broodjes op te gaan halen, dus een kopie van de Plus-ondernemer Jeroen Bruggers uit Winterswijk gaan wij niet worden. Het zien van deze enorme stapel verspilling, waar dus daadwerkelijk iets mee gedaan kan worden, motiveert ons wel om door te blijven gaan met het monitoren van voedselverspilling en, nog belangrijker, het preventief verminderen van voedselverspilling.