Hoe promoot je een onbekende groente?

15-11-2017 \\ Overig nieuws

In het Belgische Kinrooi is in 2016, na veel aandacht voor selectie van rassen en teeltoptimalisatie, voor het eerst Yacon geteeld en geoogst.

Dit nog onbekende knolgewas, komt oorspronkelijk uit het Andesgebergte en blijkt goed (zonder bestrijdingsmiddelen!) te groeien in ons milde zeeklimaat. Een jaar later, op 14 november 2017 is www.tastyyacon.be gelanceerd als startpunt van de promotie van deze nieuwe groente.

 

Maar hoe promoot je een onbekende groente waarvan nog niemand weet hoe het eruit ziet en ook niet weet hoe het smaakt en wat je ermee kunt bereiden? Die vraag werd gesteld aan FoodMarketing4u. Met behulp van een groep Belgische ambassadeurs is eerst ingezoomd op het product zelf en alle eigenschappen die het heeft. Daarna is gekeken naar mogelijke doelgroepen voor deze groente. Dit heeft geresulteerd in de merknaam Tasty Yacon, die als kapstok dient om deze nieuwe groente bekend en geliefd te maken.

 

Als we terugkijken naar andere groentesoorten, als avocado, zoete aardappel en snoeptomaatjes, die ooit ook onbekend waren, valt hier wel iets van te leren. Een ding is zeker, een nieuwe groente laten inburgeren heeft tijd en aandacht nodig! Groente-marketeer Maurice Wubben deelt zijn “learnings” van de afgelopen jaren.

 

Yacon, de nieuwe avocado?

De avocado is door het importbedrijf Nature’s Pride volledig van nul af op de kaart gezet. Zij kozen ervoor om bij consumentenevents als de Libelle Zomerweek en de Margriet Winterfair zelf de avocado’s de tonen, te laten proeven en er allerlei bereidingstips bij de vertellen. Hetzelfde deden zij voor de mango. En dit tenminste 3 jaren achter elkaar. Volop investeren in deze nieuwe markt en bouwen aan het label ‘eat me’, wat intussen bekend is geworden als label voor eetrijpe avocado’s.

 

Tommies snoeptomaatjes

Een andere succesvolle case is ‘Tommies’, het merk achter de snoeptomaatjes van Jos van Mil. Hij was niet de eerste teler van de snoeptomaatjes, maar wel degene die er als eerste een leuk en herkenbaar karakter aan heeft verbonden; een clowntje, dat kinderen erg aansprak. De Tommies liggen bij veel supermarkten onder eigen merk wat in het AGF schap een grote verdienste is. Veelal liggen groente en fruit anoniem onder supermarktmerk in de winkel. De teler heeft ook vele malen deelgenomen aan diverse consumenten evenementen. Ook heeft hij veel producten laten proeven. En – en dat is ook niet onbelangrijk – zorgt hij ervoor dat zijn tomaatjes onder eigen label ook in de winter voorradig zijn in dezelfde kwaliteit.

 

Identiteit voor Yacon

In het voorjaar van 2017 is in opdracht van Agropolis, door FoodMarketing4u samen met een groep ambassadeurs uit het toerisme, de veiling, de industrie, de gastronomie en retail, gewerkt aan de vermarktingsstrategie van Yacon. Door een duidelijke identiteit te geven aan Yacon met een eigen merknaam, logo en bijbehorende promotiemiddelen, is er nu een mooi startpunt voor de vermarkting van de vers geoogste Yacon.

 

Er zijn contacten met Hotelscholen en gastronomische bedrijven om met Yacon te gaan koken. Chefs kunnen als geen ander creatief werken met mooie voedingsproducten uit de regionale landbouw en op die manier ook de (groene) consument enthousiast maken.

 

Tasty Yacon is geboren!

Op de nieuwe website van Tasty Yacon is bewust gekozen voor 3 uiteenlopende bereidingen om de veelzijdigheid te benadrukken en mensen ook te inspireren om zelf te variëren op deze recepturen.

De recepten zijn ook uitgewerkt op kleine receptkaarten, die bovenop de Yacon in de verpakking te vinden zijn. Dit geeft meteen een mooie uitstraling aan het product en verlaagt de drempel voor consumenten om het te proberen. Bij de kweker en bij regionale vestigingen van Carrefour rondom Kinrooi is de Yacon voor consumenten beschikbaar. Nadrukkelijk wordt daarnaast een beroep gedaan op de gastronomie om via eigen recepten en toepassingen, de consumenten te laten ervaren hoe lekker en veelzijdig Yacon is.

 

Meer informatie op: www.tastyyacon.be