Het Voedingscentrum en Albert Heijn lanceren het Eetmaatje

03-02-2014 \\ Innofood nieuws

1 miljoen gratis maatbekers gaan voedselverspilling tegen
 
Met het Eetmaatje wordt het gemakkelijker om de juiste hoeveelheid eten te bereiden. Deze  maatbeker van het Voedingscentrum en Albert Heijn krijgen consumenten deze week gratis bij de aankoop van een pak AH pasta, rijst of couscous. Het is een handig hulpmiddel, waarmee consumenten eenvoudig de juiste portie pasta, spaghetti, rijst en couscous voor 1 of meer personen kunnen afmeten.
 
Het Eetmaatje is een innovatie voor in de Nederlandse keuken, ontwikkeld door het Voedingscentrum in samenwerking met Albert Heijn en International Innovation CompanyHeijn. Met het Eetmaatje kunnen consumenten zonder wikken of wegen de juiste porties pasta en rijst afmeten. De schaal op de beker gaat uit van de gemiddelde portiegrootte per persoon: er staat dus geen ‘100 gram’ op maar ‘1 persoon’. Deze indicatie maakt het gemakkelijker voor de consument om de juiste portiegrootte per persoon te bereiden.
 
Staatssecretaris Sharon Dijksma ontving vandaag het miljoenste Eetmaatje. Sharon Dijksma: “Handig, gezond en duurzaam. Dit soort initiatieven ondersteun ik dan ook van harte. Goed dat het bedrijfsleven meehelpt om voedselverspilling tegen te gaan.”
 
Goed voor gezondheid, milieu en portemonnee
Het Eetmaatje is een hulpmiddel om minder voedsel te verspillen. Het Eetmaatje draagt daarmee bij aan een beter milieu en is goed voor de portemonnee van consumenten. Minder verspillen betekent immers geld besparen. Daarnaast helpt koken op maat consumenten om voldoende, maar niet teveel, te eten.
 
Verspilling tegengaan met slimme oplossingen
Uit consumentenonderzoek1 blijkt dat de voornaamste reden voor het weggooien van eten is, dat er te veel bereid wordt. Maar liefst 18% van de pasta en 31% van de rijst2 wordt verspild door consumenten, terwijl men dit niet wil. De wens om minder voedsel te verspillen is namelijk groot: ongeveer 70% van de Nederlanders1 wil minder eten weggooien. Met het verspreiden van 1 miljoen maatbekers willen het Voedingscentrum en Albert Heijn consumenten een slim hulpmiddel bieden om op maat te koken en ze daarmee helpen om minder voedsel te verspillen.
 
Verkrijgbaarheid
Het Eetmaatje is gratis verkrijgbaar van 3 februari tot en met 9 februari bij een pak AH pasta, rijst of couscous, zowel in de winkel als via ah.nl. Daarnaast is het Eetmaatje tegen verzendkosten te bestellen via voedingscentrum.nl/webshop.
 
Transparante samenwerking
Het Voedingscentrum werkt samen met verschillende partijen om Nederlanders te informeren over en te stimuleren tot een gezonde, veilige en een meer duurzame voedselkeuze. Albert Heijn heeft een groot bereik onder consumenten. Dit maakt het mogelijk om in korte tijd 1 miljoen Eetmaatjes te verspreiden.  Alle Eetmaatjes zijn in Nederland vervaardigd. Dit project van het Voedingscentrum is gefinancierd met subsidie van het ministerie van Economische Zaken.