Hero op gezondere toer met het Vinkje

10-03-2014 \\ Innofood nieuws

  
Producent brengt sinds deze maand producten met het Vinkje op de markt

  

WAGENINGEN – Opnieuw omarmt een grote partij uit de voedselindustrie het Vinkje van Stichting Ik Kies Bewust. Met ingang van deze week gebruikt Hero Benelux het keurmerk voor gezondere voeding op een groot aantal verpakkingen. Stichting Ik Kies Bewust is blij met het besluit van de producent om aan boord van het programma te stappen, omdat de betere keuze zo weer wat gemakkelijker wordt gemaakt.

“Hero heeft als doel om verantwoorde voeding onderdeel te maken van ieders dagelijks leven. Het Vinkje helpt de consument om verantwoorde Hero-producten te herkennen”, stelt marketingmanager Yorick van Baarsel van Hero. Hero is gespecialiseerd in producten op basis van fruit. Voorbeelden zijn jam, vruchtensappen, vruchtendranken en cassis. “Het Vinkje biedt veel consumenten houvast bij het nemen van verantwoorde voedingsbeslissingen. Hero gelooft in een wereld waarin steeds meer mensen bewust gaan consumeren.”

Door de toetreding van Hero breidt het Vinkje-aanbod de komende tijd met tientallen producten uit. Op dit moment hebben honderd bedrijven in de voedingssector gezamenlijk ruim 6.500 producten met het Vinkje in hun assortiment. Daarnaast bieden foodservice- en cateringbedrijven duizenden maaltijden met het keurmerk. Alle maaltijden en producten voldoen aan wetenschappelijke criteria voor suiker, vet, zout en calorieën. Hero lanceert deze week een nieuwe generatie Fruit&CO, een range van vruchtensappen die voldoet aan de eisen die Stichting Ik Kies Bewust stelt aan het gehalte aan calorieën en vezels.

Betere keuze gemakkelijker maken
Stichting Ik Kies Bewust is blij met het besluit van Hero om ook het Vinkje voortaan als meetlat voor gezondere voeding te gebruiken. “Het Vinkje heeft twee doelen: én producenten stimuleren minder verzadigd vet, suiker, zout en calorieën en meer vezels in hun producten te verwerken én de betere keuze voor mensen gemakkelijker maken. Hoe meer bedrijven zijn aangesloten, hoe beter we daarin slagen”, zegt voorzitter Clémence Ross van Stichting Ik Kies Bewust, die eind vorig jaar nog de toetreding van supermarktketen Lidl bekendmaakte.

Nationaal voedselkeuzelogo
Het Vinkje is er in twee kleuren: de groene cirkel staat op gezondere producten uit de Schijf van Vijf. Een voorbeeld daarvan is volkorenbrood met minder zout en meer vezels. De blauwe cirkel is terug te vinden op betere producten van buiten de Schijf van Vijf. Een voorbeeld is frisdrank met minder suiker. In het voorjaar van 2013 is het Vinkje officieel geaccepteerd in Europa en heeft minister Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) het keurmerk erkend als het nationale voedselkeuzelogo. Het Voedingscentrum en de Nederlandse Vereniging van Diëtisten ondersteunen het Vinkje.