Helft van alle voeding wordt wereldwijd verspild

20-02-2013 \\ Innofood nieuws

De helft van alle voeding ter wereld -maar liefst twee miljard ton- wordt verspild, aldus een recent rapport van Britse onderzoekers. Het Instituut van Mechanische Ingenieurs zei dat de verspilling te wijten is aan een aantal factoren, zoals de strikte verkoop in de retail met betrekking tot houdbaarheidsdata, maar ook aan de kieskeurigheid van de consumenten. Er wordt bijvoorbeeld geschat dat tot wel 30% van de Brits geteelde groenten niet geoogst werd vanwege hun uiterlijk.

Het rapport concludeert dat elk jaar tussen de 30 en 50% van ’s werelds voeding wordt verspild. De ontwikkelde landen waren de ergste overtreders: in Europa en de Verenigde Staten werd de helft van het aantal gekochte voedingsmiddelen niet opgegeten.

Het Instituut van Mechanische Ingenieurs laat de beoordelingen zwaar afhangen van het werk dat in een aantal jaar werd uitgevoerd voor de Voeding- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties. Eén expert zegt echter dat er geen betrouwbare gegevens beschikbaar zijn om te bevestigen hoe veel voeding er daadwerkelijk wordt verspild. Er was kritiek op de methoden van dataverzameling. De bewering dat 30% van de Britse groenten ongeoogst blijft, had bijvoorbeeld alleen betrekking op aardappelen en stamde uit 2008. Daarom vertegenwoordigt het niet de huidige stand van zaken of het totaalplaatje.

Hoe dan ook, ongeacht het feitelijke afvaltotaal maakt het rapport duidelijk dat dit een groot probleem is. Niet alleen in termen van voedingsverspilling, maar ook vanwege de bronnen die worden gebruikt in de teelt van producten die nooit worden gegeten.

Bron: bbc.co.uk/news / AGF