Gulpener lanceert middeleeuws bier Mestreechs Aajt

24-08-2013 \\ Innofood nieuws

 

MAASTRICHT – De Gulpener Bierbrouwerij brengt het middeleeuwse bier Mestreechs Aajt terug naar zeven horecazaken die gezamenlijk de Mestreechs Aajt route gaan vormen.

Het enige middeleeuwse bier van Nederland wordt vandaag de dag nog maar op één plek gebrouwen, namelijk in herberg de Zwarte Ruiter in Gulpen. Hier ligt Mestreechs Aajt minimaal een jaar te rijpen in eikenhouten vaten. Mestreechs Aajt is daarmee het enige bier in Nederland dat middels spontane vergisting ontstaat. Vanaf 30 augustus brengt Gulpener dit bier -dat op middeleeuwse wijze gebrouwen wordt- exclusief op tap terug bij zeven Gulpener horecazaken die gezamenlijk de Mestreechs Aajt route gaan vormen.

Mestreechs Aajt route

In samenwerking met VVV Maastricht is een bijzondere wandeling opgesteld; de Mestreechs Aajt Stadsroute. Een wandeling door het bourgondische en historische stadscentrum. Onderweg komen deelnemers langs zeven horecazaken, die Mestreechs Aajt een warm hart toedragen. Het oerbier is bij deze Gulpener horecazaken exclusief op tap verkrijgbaar en wordt aangeboden in traditionele aardewerk pullen.

Historie

Mestreechs Aajt is met haar donkere kleur een licht en fris oerbier dat, volgens Gulpener, de perfecte balans heeft tussen zurig en zoet. Tot de jaren 50 werd dit bier gebrouwen door Rutten’s Bierbrouwerij de Zwarte Ruiter in Maastricht. Mestreechs Aajt verdween als gevolg de opmars van pils. Sinds maart 1984 is het Mestreechs Aajt weer te verkrijgen ondermeer in Herberg De Zwarte Ruiter aan de Markt in Gulpen.

 

Bron: Out.of.Home Shops/Levensmiddelenkrant