Groeiende waardering voor vlees van Nederlandse origine

29-10-2013 \\ Innofood nieuws

Overzichtelijke schappresentatie belangrijkst bij vleesaankopen

Ook Hollandse herkomst van toenemend belang

De tweede editie van de VION Consumer Monitor levert nieuwe inzichten op in de consumentenperceptie en aankoopproces van vlees. Een overzichtelijke presentatie stuurt als sterkste bij de aankoop van vlees, op de voet gevolgd door versheid en prijs-kwaliteit van de vleesproducten. Uit de monitor blijkt daarnaast dat het belang van Hollandse herkomst stijgt. Met de resultaten uit de monitor kan de retailer zijn vleescategorie verder ontwikkelen en het rendement verbeteren.

Het beslissingsproces rondom vlees
Nieuw dit jaar is de vraag rondom het keuzeproces bij de aankoop van vlees, de zogenaamde Consumer Decision Tree. Met de Consumer Decision Tree wordt de link tussen denken en daadwerkelijk aankoopgedrag in beeld gebracht. Het onderzoek, gehouden onder de 1.800 huishoudens uit het GfK panel, biedt inzicht waarmee bijvoorbeeld schapindeling, looproute en POS-materialen kunnen worden geoptimaliseerd. De VION Consumer Monitor geeft per retailer concreet inzicht in de specifieke groeimogelijkheden en/of verbeterpunten. De monitor is daarmee een praktische informatiebron over de beleving van de vleescategorie én het aankoopproces per retailformule.

Belang Hollandse herkomst stijgt
De consument wordt in de VION Consumer Monitor ook gevraagd naar het belang van de herkomst van vlees. De uitkomsten laten zien dat consumenten ten opzichte van 2012 meer belang hechten aan vlees van Nederlandse bodem. Ook is een forse stijging te zien in de wens naar informatie over de herkomst van vlees. VION vult dit in met zijn Good Farming Star marktconcept, waarvan het vlees voldoet aan het Beter Leven kenmerk 1 ster. Ruim 150 Nederlandse varkenshouders produceren samen jaarlijks ca. 1 miljoen van deze Nederlandse varkens.

Vlees als onmisbaar én lekkerste onderdeel van de maaltijd
Uit het onderzoek blijkt dat de consumenten positiever over vlees zijn dan het afgelopen jaar. Het aandeel consumenten dat vlees als onmisbaar onderdeel van de voeding beoordeelt is met ruim 10% gestegen. Daarnaast is een stijging te zien op zowel ‘vlees is het lekkerste onderdeel van de maaltijd’ als op de stelling ‘vlees is gezond’.

2012-2013
Een schone en nette vleesafdeling is net als in 2012 voor de consument een cruciaal aspect bij de aankoop van vlees. Dit is nog belangrijker dan versheid van het vleesproducten een goede prijs-kwaliteitverhouding. De VION Consumer Monitor toont aan dat de consument het aspect ‘schone vleesafdeling’ per retailer zeer verschillend beoordeelt en zelfs vindt dat een aantal retailers de netheid niet op orde heeft.

VION Consumer Monitor
De VION Consumer Monitor is erop gericht de vleeskoper en het aankoopproces van vlees beter te begrijpen. Het onderzoek – gehouden onder de 1.800 huishoudens uit het GfK panel – is dit jaar voor de tweede keer in Nederland uitgevoerd. De VION Consumer Monitor 2013 bevat uitgebreide consumenteninformatie over de perceptie, wensen, koopgedrag en aankoopproces rondom het thema vlees. Daarnaast is onderscheid gemaakt in de verschillende groepen vleeskopers en zijn duidelijke verschuivingen en ontwikkelingen per retailers in kaart gebracht.

VION
VION N.V. is een internationaal opererend bedrijf met twee kernactiviteiten Food en Ingredients. Het Nederlandse concern maakt hoogwaardige voedingsmiddelen voor mens en dier. In 2011 realiseerde VION een omzet van €9,5 miljard. Begin 2013 telt VION circa 21.000 medewerkers. VION is niet beursgenoteerd en heeft één agrarische aandeelhouder, de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) met circa 18.000 leden.

VION Food produceert en verwerkt hoogwaardige varkensvlees- en rundvleesproducten in Nederland en Duitsland. Het levert klantspecifieke producten en innovatieve concepten aan retail-, industriële- en foodserviceklanten in Nederland, Europa en de rest van de wereld.

 

Bron: VION