Gezond opgroeien met iGrow app

23-04-2013 \\ Innofood nieuws

 

Nederlandse kinderen worden steeds zwaarder. Met de app iGrow van TNO kunnen ouders lengte en gewicht van hun kind bijhouden en tijdig hulp inschakelen. Daarnaast biedt de app informatie over gezonde voeding en (groene) speelplekken.
 

Sinds 1955 voert TNO elke vijftien jaar een groeistudie uit onder Nederlandse kinderen. De Vijfde Landelijke Groeistudie (2009) laat zien dat overgewicht bij kinderen vanaf 1997 sterk is toegenomen. Van elke zeven kinderen heeft er één overgewicht. De helft van alle kinderen beweegt bovendien te weinig. TNO bedacht de app iGrow waarmee ouders de groei van hun kind kunnen volgen. Door lengte en gewicht van het kind in te voeren op de mobiele telefoon, kan men direct zien of de groeicurve in het gezonde gebied ligt.

Ouders zijn verantwoordelijk

Paula van Dommelen, TNO-onderzoeker en initiatiefnemer van iGrow, licht toe: ‘Overgewicht blijkt vooral te ontstaan in de leeftijd van 2 tot 8 jaar. Op deze leeftijd neemt het aantal bezoeken aan consultatiebureau en GGD af. Het gevolg is dat overgewicht nu vaak wordt vastgesteld in een gevorderd stadium. Terwijl overgewicht voorkomen gemakkelijker is dan overgewicht kwijtraken. De app iGrow geeft ouders een meetinstrument voor de groei van hun kind, zodat ze tijdig zorgverleners kunnen inschakelen. De ouders zijn tenslotte verantwoordelijk.’

Voeding, beweging en slaap

De pijlers voor een gezond gewicht zijn: voeding, beweging en slaap. IGrow geeft ouders informatie en tips over alle genoemde onderwerpen. Het Voedingscentrum verzorgt de informatie over aanbevolen eetmomenten en voedingsbehoeften van een kind. Het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) levert de informatie over bewegen. Voedingscentrum en NISB werken ook op andere terreinen samen, in de campagne Het Gezonde Voorbeeld richten ze zich op voeding en bewegen van de ouders zelf.

Buiten spelen

Kinderen hebben van nature de aandrang tot spelen en bewegen. Een prikkelende omgeving daagt een kind uit tot creatief en onderzoekend speelgedrag, waardoor het langer de concentratie vasthoudt. Groene speelplekken vormen zo’n prikkelende omgeving. Een levende (achter)tuin biedt jonge kinderen een plek vol uitdagingen en ontdekkingen. Steeds meer gemeenten, scholen, centra voor natuureducatie of kinderopvang bieden kinderen de mogelijkheid om te spelen in het groen. iGrow biedt ouders een overzicht van 4000 plekken waar kinderen kunnen spelen en bewegen, zoals speeltuinen, bossen, zwembaden en speelotheken.

Interactief

Inmiddels hebben bijna 20.000 mensen iGrow gedownload. TNO werkt de komende tijd aan uitbreiding van het aantal speelplekken. Gebruikers van de app worden aangemoedigd om zelf speelplekken toe te voegen, bijvoorbeeld via de website Plekcheck. Paula van Dommelen: ‘Doordat ouders interactief meewerken, komen er steeds meer onofficiële speelplekken bij zoals grasvelden, pleinen en speelnatuur. Zo wordt iGrow steeds completer.’

 

Bron: Groen Kennisnet