Gezond eetpatroon-dieet is vol te houden

14-01-2014 \\ Innofood nieuws

De meeste afvaldiëten zijn moeilijk vol te houden en leveren niet alle benodigde voedingsstoffen. ‘Diëten gericht op een gezond eetpatroon kunnen wel een gezonde manier zijn om af te vallen’ en zijn ‘goed vol te houden’ stelt het Voedingscentrum in een factsheet.

In de factsheet ‘Voedingskundige visie op afvaldiëten’, gericht op mensen met een ‘Body Mass Index’ (BMI) van 25 kg/m2 tot 30 kg/m2, beschrijft het Voedingscentrum zes categoriën afvaldiëten. De kenmerken, plus- en minpunten, voedingskundige aspecten en fysiologische effecten van de diëten worden behandeld.

Dieet-categorieën

De diëten zijn onderverdeeld in de volgende categorieën: eiwitrijk, vetarm/koolhydraatrijk, maaltijdvervangers en (zeer) laag energetische dieetvoedingen, lage glycemische index, bepaalde producten zijn verplicht of moeten juist vermeden worden (met onvoldoende wetenschappelijk onderbouwde ‘regels’) en gericht op een gezond eetpatroon.

Minpunten

Bij diëten uit de een-na-laatste genoemde categorie wordt geen enkel pluspunt genoemd. Voorbeelden van diëten uit deze categorie zijn: Negatieve calorieën dieet, Moermandieet, Carr, Sapvasten, Fit4life, Detox, De Hormoonfactor en Bloedgroepdieet. Als minpunt, specifiek voor (sap)vasten, wordt genoemd dat het gewicht door het gebrek aan voedsel snel omlaag gaat. Maar: ‘Daarbij gaat het in het begin vooral om vochtverlies. Al vrij snel zal het lichaam spierweefsel gaan afbreken’.

En dat is nu juist wat tijdens ‘het diëten’ vermeden moet worden. Helemaal aan het begin van de factsheet is immers te lezen: ‘Het is erg belangrijk dat de totale voeding volwaardig is, het praktisch haalbaar is en spiermassa behouden blijft’. Om daadwerkelijk af te kunnen vallen is het wel belangrijk dat de energie-inname lager is dan het energiegebruik.

Topdieet

De enige diëten zonder minpunten; de methoden gericht op een gezond eetpatroon, eisen dat de energie die je nuttigt niet lager ligt dan 1.000 tot 1.500 kcal per dag. En dat het gewichtsverlies niet meer dan ongeveer 0,5 tot 1 kilo per week is. Een van de genoemde pluspunten is dat de gedragsveranderingen als gevolg van deze methoden op de lange termijn goed vol te houden zijn.

Voorbeelden van deze diëten zijn: Happy Weight, Get with the program, Dr. Phil dieet, EGA en Afvallen op Maat. ‘De theorie achter deze diëten geeft aan dat het door gezonder te eten en te leven mogelijk is om gewicht te verliezen’, stelt het Voedingscentrum.

Factsheets Voedingscentrum

Het Voedingscentrum brengt regelmatig factsheets uit. Eerder verschenen zijn uitgaven over ‘Duurzaam eten’, ‘Gezonde basisvoeding met de Schijf van Vijf’, ‘Richtlijnen Voedselkeuze’ en ‘Hygiëne en voedselinfecties’. Verwacht worden nog de factsheets: ‘Cafeïne’, ‘Kinderen van 0-4 jaar’, ‘E-nummers’, ‘Vitaminesupplementen’, ‘Overgewicht’ en ‘Residuen’.

  

Klik hier voor meer informatie

  

Bron: Groen Kennisnet