Geur en sfeer leidt tot 39 procent meer omzet

20-02-2014 \\ Innofood nieuws

  

Bron: Levensmiddelenkrant

Het is voor het eerst dat in Nederland een dergelijk onderzoek op deze schaal is uitgevoerd. Voor het onderzoek zijn bij de in- en uitgangen van Winkelcentrum Kanaleneiland interieurplanten en zogeheten geurdispensers geplaatst, meldt het bureau Consumatics.

De onderzoekers testte twee geuren: een mandarijnluchtje en een frisse, schone geur. Gedurende een langere periode en onder verschillende condities werden circa 500 bezoekers gevraagd naar hun veiligheidsgevoel en tevredenheid. Zij kenden het winkelgebied cijfers toe, zonder dat zij wisten dat de omgeving was aangepast.

Veiliger
De uitkomsten van het onderzoek zijn opmerkelijk. Bezoekers van Kanaleneiland geven gemiddeld 39 procent meer uit als het winkelcentrum is opgefleurd met planten en als er een lekker luchtje hangt. In de oude situatie lag de gemiddelde besteding op 23,45 euro, na het plaatsen van de planten en het verspreiden van de geur steeg dat naar 32,60 euro. Daarnaast zegt 17 procent zich bij een mild mandarijnenluchtje veiliger te voelen ten opzichte van de neutrale situatie, 13 procent ervaart het winkelcentrum als plezieriger

Permanent
“Winkelcentrum Kanaleneiland trekt wekelijks 120.000 bezoekers. Het is belangrijk dat we al deze mensen een zo prettig mogelijke winkelervaring bieden. Een gevoel van veiligheid hoort daar absoluut bij”, zegt Dolf Mook, woordvoerder van de Winkeliersvereniging Winkelcentrum Kanaleneiland. Het winkelcentrum overweegt de geurtechniek permanent toe te passen.

UTRECHT – Een lekker geurtje in een gezellig omgeving leidt tot fors hogere verkopen. Een wetenschappelijk onderzoek in het Utrechtse winkelcentrum Kanaaleilanden heeft dat aangetoond.