Gemeenten Enschede en Winterswijk genomineerd voor Beste Gezondheidsbeleid

22-10-2013 \\ Innofood nieuws

Loek Hermans maakt winnaar op 1 november bekend

Het Nationaal Voedingsdebat heeft vijf gemeenten genomineerd voor de titel van best presterende gemeente op het gebied van gezondheidsbeleid. De uiteindelijke winnaar wordt bekend gemaakt door Loek Hermans, senator en voorzitter van Greenport Holland en Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. De bekendmaking vindt plaats op vrijdag 1 november tijdens de eerste bijeenkomst van het Nationaal Voedingsdebat in ABC Westland te Poeldijk. De genomineerde gemeenten zijn Amersfoort, Den Haag, Enschede, Vaals en Winterswijk.

Het Nationaal Voedingsdebat heeft na een selecte representatieve steekproef 75 gemeenten onderzocht op hun prestaties op het gebied van gezondheidsbeleid. Daarin zijn ook de JOGG–gemeenten meegenomen (Jongeren Op Gezond Gewicht). In de eerste rondes is gescoord op 17 criteria, samengesteld vanuit de Handreiking Gezonde Gemeente en ‘Gezondheid Dichtbij’ van het Ministerie van VWS.
De 18 overgebleven gemeenten en welzijnsorganisaties hebben informatie verstrekt omtrent Overgewicht, Voeding en Bewegen, Jeugd en Onderwijs, Burger Participatie en Gezonde Omgeving. De vijf genomineerde gemeenten scoorden gemiddeld een 8 of hoger en scoorden vooral hoog op de eerste drie gebieden.
In de laatste ronde worden de genomineerde gemeenten bezocht voor diepte-interviews met vertegenwoordigers van de gemeenten en van welzijnsorganisaties.

De prijsuitreiking vindt plaats tijdens het Nationaal Voedingsdebat op vrijdag 1 november 2013 vanaf 14.00 uur tot 17.30 uur in ABC Westland te Poeldijk (hal 421).

Het Nationaal Voedingsdebat wil een beweging op gang brengen om mensen meer verse producten te laten eten zoals verse groenten en vers fruit. Vooral die mensen die weinig weten over gezond eten wilenl ze bereiken. Het Nationaal Voedingsdebat combineert praten, proeven en doen! Wetenschappers, producenten van verse groenten en fruit, voedingsdeskundigen, zorgverleners, ondernemers, vooraanstaande politici, topkoks en medisch specialisten zijn letterlijk en figuurlijk de ‘smaakmakers’ van een breed opgezet programma op vrijdag 1 en zaterdag 2 november.

  

Bron: AGF