Geld ligt op straat voor horecaondernemers

24-01-2013 \\ Innofood nieuws

  

Veel te besparen met duurzame maatregelen

 

‘s-Hertogenbosch – Horeca bedrijven letten in deze financieel zware tijden steeds beter op de kosten. “Het is jammer dat eenvoudige handelingen, die relatief veel kosten besparen en bijdragen aan een beter milieu in deze tijd over het hoofd worden gezien.” Aldus Rob van der Rijt van het Klimaatplein. 
 

 

Het geld ligt op straat voor de horeca-ondernemer. Een gemiddeld MKB-bedrijf met zo’n vijftien man personeel bespaart al snel 5.000 euro per jaar door het energieverbruik te reduceren.

Het Klimaatplein informeert, inspireert en activeert organisaties om energie te besparen en duurzame energie op te wekken. “Het is mijn ambitie om organisaties bewust te maken van de mogelijkheden van duurzaam ondernemen. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van de ondernemer”, aldus Rob van der Rijt, oprichter van Klimaatplein.com. Van der Rijt adviseerde al tientallen bedrijven richting klimaatneutraal ondernemen.

 

Directe kostenbesparing

Veel ondernemers denken dat duurzaam ondernemen vooral veel geld kost. Van der Rijt helpt dit misverstand graag de wereld uit met direct toepasbare en concrete tips om energie te besparen. “Ik ken veel organisaties waar 30% van het energieverbruik pure verspilling is. ‘s Nachts staan bijvoorbeeld keukenmachines, computers, printers of andere apparatuur nog aan. Als je bewustwording onder je medewerkers creëert en zorgt dat alle apparatuur ‘s nachts uitstaat, help je én het milieu én je portemonnee. Het geld ligt echt op straat voor de horeca-ondernemer”, verzekert de initiatiefnemer van Klimaatplein.com.

Jaarlijks kan een gemiddeld MKB-bedrijf met bijvoorbeeld 15 leaseauto’s en 15 PC’s al snel 5000 euro besparen door het energieverbruik te reduceren. “Wanneer je in de winter de deuren van een horecagelegenheid dichthoudt, levert dat 3000 euro op, vanwege minder warmteverlies per jaar. Je bespaart ook 630 euro door de PC’s in de energiestand te zetten. En wanneer je de bandenspanning van de leaseauto’s regelmatig controleert, geef je al snel 1500 euro minder aan brandstofkosten uit per jaar. Veel winst is ook te behalen in de periodes dat een ruimte gesloten is. Je kunt dan prima de temperatuur een graadje lager zetten. “Een temperatuursverlaging levert gemiddeld per graad Celsius een energiebesparing van 6% op”, licht Van der Rijt toe.

 

Investeren in energiereductie

De fossiele brandstoffenvoorraad raakt in een snel tempo uitgeput. Hierdoor zullen de energiekosten nog verder stijgen de komende jaren. Daarom is het ook interessant voor een horeca- bedrijf om energiebesparende investeringen te doen.

“Muur-, vloer-, en dakisolatie bespaart tot 30% aan energiekosten. In vijf jaar tijd heb je de investeringskosten terugverdiend. Bewegingssensoren voor de verlichting leveren een energiebesparing van 90% op. De terugverdientijd is twee jaar”. Dit is zomaar een greep uit de talloze voorbeelden van energiebesparingen die geld opleveren.

 

 

In 5 stappen naar klimaatneutraal ondernemen

Van der Rijt werkt op dit moment aan het boek “In 5 stappen naar CO2-neutraal ondernemen” dat in april 2013 zal verschijnen. In dit boek staan de stappen uitgewerkt en best practices beschreven. De eerste stap is om het energieverbruik van de organisatie of specifiek product in kaart te brengen. Vervolgens kun je het energieverbruik gaan reduceren.

Nog een stap verder (stap 3) is het zelf opwekken van de energie die je na de reductiemaatregelen nog nodig hebt, door gebruik te maken van bijvoorbeeld de zon, de wind of biomassa. Stap 4 is het compenseren van de nog niet te voorkomen uitstoot van CO2 van bijvoorbeeld uw wagenpark of vliegreizen. De laatste stap is de communicatie naar klanten, medewerkers en andere belanghebbenden. Zij kunnen de genomen stappen pas waarderen als ze ervan weten.
 

 

Het doorlopen van deze stappen zorgt voor de maximale winst voor het milieu, de reputatie van de organisatie, maar vooral voor de portemonnee. Begin vandaag nog met het uitzetten van de apparaten als niemand aanwezig is, de temperatuur een graadje lager zetten in de ruimtes die niet gebruik worden en zet de PC’s op de energiebesparende stand. Het kost je niks en het levert je meteen geld op.