Geen koekje bij de thee, maar met het gezin aan tafel

23-03-2015 \\ Overig nieuws

 

Het ‘aan tafel’ moment is het belangrijkste gezinsmoment van de dag

 

Zeist – In de tijd van smartphones en tweeverdienende ouders hebben alle leden van Nederlandse gezinnen het voortdurend druk… Wanneer mensen dan wel de tijd voor elkaar nemen? Aan tafel, tijdens het avondeten! In bijna de helft van de Nederlandse gezinnen is het avondeten het enige moment van de dag dat het hele gezin samen is, zo blijkt uit onderzoek van Honig. Maar liefst twee derde van de Nederlandse gezinnen eet dan ook (bijna) elke dag met het hele gezin aan tafel, terwijl de rest ook gemiddeld 4 avonden per week verzamelt rond de eettafel. Drie op de vijf gezinnen is van mening dat het ‘aan tafel’ moment hen een hechter gezin maakt, omdat ze dan de tijd nemen om te lachen over de dagelijkse gebeurtenissen (76%), de banden te versterken (66%) en onderwerpen te bespreken die anders niet ter sprake komen (48%). De tafel lijkt de rol van het vroegere ‘koekje bij de thee’ overgenomen te hebben.

 

 

 

Het ‘aan tafel’ moment heeft altijd bestaan in Nederland, maar zag er vroeger anders uit dan nu. En ook in de toekomst gaat het er weer anders uitzien, zegt Herman Konings, trendanalist en consumentenpsycholoog. “Veel Nederlanders hebben steeds minder tijd beschikbaar, waardoor de waarde van een uur enorm omhoog gaat. Er is sprake van een work-life blend: werk en privé lopen steeds meer in elkaar over. Voor veel gezinnen is het aan tafel avondeten een moment van rust en structuur in tijden van drukte.” Herman Konings vult aan: “De waarde van dit moment zal alleen maar toenemen, juist doordat er steeds meer slimme technologie is die tijd bespaart. Die technologie en gadgets zijn nodig om de tijd te blijven vinden om als gezin te verzamelen aan tafel.”

 

 

 

Social media geen plek aan tafel

 

Gezinnen hechten veel waarde aan het tafelmoment. Social media en smartphones horen hier niet bij. Maar liefst 84% van de respondenten vindt het gebruik van dergelijke gadgets tijdens het avondeten aan tafel afbreuk doen aan het moment. Herman Konings: “Dit past goed bij de ‘social NOTworking’ trend. In tijden van social media networking groeit het belang van het tegengewicht: zo nu en dan ‘analoog ontsnappen’ aan de opgelegde cultuur van bits & bytes.” Aan tafel draait het om aandacht voor elkaar en gezelligheid. Er wordt vooral gesproken over school (93%), werk (63%) en vrienden en vriendinnen (33%). Maar ook minder luchtige onderwerpen komen op tafel: hoe iedereen zich echt voelt (43%) en het bespreken van lastige onderwerpen (36%). Konings: “Dit past bij de ‘authenticiteitstrend’ van de laatste jaren: open en eerlijk zijn, met name ook over je gevoelens!”

 

 

 

Vroeger at men vaker aan tafel

 

Bijna 3 op de 10 Nederlanders at vroeger vaker met het gezin aan tafel dan nu. Gemiddeld 6 tot 7 avonden, dus eigenlijk praktisch iedere avond. Waarom dit minder geworden is? Een drukker leven en twee werkende ouders met onregelmatige tijden worden als de voornaamste redenen gegeven dat gezinnen minder vaak samen aan tafel avondeten. Herman Konings voegt toe: “Deze ontwikkeling valt goed te verklaren. Vroeger werkte vaak alleen vader, waar dat nu vader en moeder zijn. Bovendien hebben professioneel actieve Nederlanders gemiddeld zeven uur per week minder vrije tijd dan eind jaren ’80.”