Gedeputeerde Hester Maij reikt prijs uit aan de winnaar(s) van de Ice Cream Challenge!

15-10-2018 \\ Innofood nieuws

Gedeputeerde Hester Maij reikt prijs uit aan de winnaar(s) van de Ice Cream Challenge: de kangoeroegroep van SMDB Wierden-Enter met het ijsje SMIKKEL.

De publiekstrekker tijdens de Innofood Ledendag 2018 was de prijs uitreiking door gedeputeerde Hester Maij aan de prijswinnaars van de Ice Cream Challenge. De voedingsmiddelenindustrie is de grootste industrie in Nederland. In deze bedrijfstak zijn veel technische beroepen. De overheid stimuleert studies in de techniek. Stichting Innofood, de netwerkorganisatie van voedingsmiddelenbedrijven in Oost-Nederland, sluit daarop aan en wil laten zien dat werken in de voedingsmiddelenindustrie dynamisch en interessant is. De Ice Cream Challenge is een initiatief van TechYourFuture, het expertisecentrum voor techniekonderwijs, en Stichting Innofood en werd mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel. Ook voor de winnaars van de Ice Cream Challenge geldt: dit succes smaakt naar meer!

De Ice Cream Challenge is een initiatief van Innofood en TechYourFuture (het expertisecentrum voor techniekonderwijs). Het project is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel. In het schooljaar 2017-2018 is voor dit project een pilot uitgevoerd waaraan 6 bedrijven en 7 basisscholen hebben meegedaan.

aanleiding
In de voedingsmiddelenindustrie ontstaat binnen afzienbare tijd een schaarste aan goed en gekwalificeerd personeel. De voedingsmiddelensector is relatief onbekend bij kinderen en hun ouders. Basisschoolleerlingen maken vanaf 9 jaar reeds een onbewuste keuze voor een later beroep.

doel
Doel van het project is om basisschoolleerlingen (groep 7 en 8) nieuwsgierig te maken naar de beroepsperspectieven in de levensmiddelensector en de verbinding tussen onderwijs en bedrijfsleven te versterken.

lesprogramma
De Ice Cream Challenge is een lesprogramma voor basisschoolleerlingen (groep 7 en 8) waarbij kinderen meer leren over de voedingsmiddelen in hun keukenkastje of koelkast. Hoe worden ze gemaakt? Waar moet je allemaal rekening mee houden bij het ontwikkelen van een product? Welke beroepen zijn er in de voedingsmiddelenindustrie? Met deze kennis gaan de kinderen zelf een product ontwikkelen: een superlekker nieuw ijsje met groente en fruit!

Het lesprogramma (in een online leeromgeving) is ontwikkeld, vanuit de didactiek van onderzoekend en ontwerpend leren. Het lespakket bestaat uit:

# de website www.icecreamchallenge.nl met een introductiefilmpje

# drie lessen – van elk ca. 30 minuten – met docentenhandleiding

# de Ice Cream Challenge (een spelopdracht/wedstrijd)

# een bezoek aan een voedingsmiddelenbedrijf

 

3 lessen
les 1 Op onderzoek in de keuken
Alles wat wij eten komt van het land of van een dier. In de voedingsmiddelenindustrie worden deze grondstoffen verwerkt tot producten die we onder andere in de supermarkt kunnen kopen.
De voedingsmiddelenindustrie zorgt ervoor dat wij elke dag voldoende, gezond, veilig, lekker en betaalbaar kunnen eten. In deze les leren de basisschoolleerlingen wat de voedingsmiddelenindustrie is, welke bedrijven ons eten maken en welke merken daarbij horen.
les 2 Een miljoen bakjes salades
Tomatensoep, koekjes of eiersalade maken in je eigen keuken, dat kan al best lastig zijn. Maar wat als je meer dan 10.000 liter tomatensoep per dag moet maken? Hoe werkt dat?
In deze les ontdekken de basisschoolleerlingen aan welke eisen producten voor de supermarkt moeten voldoen.

les 3 Speeddaten met beroepen
De voedingsmiddelenindustrie is de grootste industrie in Nederland. In deze les leren de basisschoolleerlingen dat er in de voedingsmiddelenindustrie heel veel verschillende beroepen zijn. Daarnaast ontdekken de leerlingen aan de hand van diverse spelopdrachten wat het werk leuk maakt, wat je moet doen, hoe een dag eruit ziet en welke opleiding je hiervoor nodig hebt.

Ice Cream Challenge – Ontwikkel je eigen ijsje!
Een ijsje ontwikkelen doe je niet zomaar. In groepjes ontwikkelen de basisschoolleerlingen een splinternieuw, superlekker ijsje met fruit en groenten, ongeveer zoals dat in een voedingsmiddelenbedrijf ook gebeurt. In een stappenplan is aangegeven wat de leerlingen moeten doen. De leerlingen maken hiervan een verslag en sturen dit naar ijsje@icecreamchallenge.nl .
Een deskundige jury beoordeelt de inzendingen. Het beste ijsje wint!

Bezoek aan een voedingsmiddelenbedrijf
Naast de lessen is ook het bezoek aan een voedingsmiddelenbedrijf in de buurt belangrijk.
De basisschoolleerlingen kunnen dan zien hoe het “in het echt werkt” en kunnen op deze manier  de kennis vanuit de lessen beter plaatsen. Het is leuk om te kijken in een bedrijf, maar nog beter is het om ook wat te doen! Leerlingen die bij een bedrijfsbezoek een oplossing voor een ‘echte’ vraag verzinnen voor het bedrijf, of die aan de slag mogen met een uitdaging, of nader kennismaken met de mensen die in het bedrijf werken halen meer uit het bedrijfsbezoek. Het bedrijfsbezoek wordt door de bedrijven en de scholen samen voorbereid, zodat dit een leuke en waardevolle afsluiting van het lesprogramma is.


Leerlingen, leraren en bedrijven zijn enthousiast!
In het schooljaar 2017-2018 hebben Johma, Rouveen Kaasspecialiteiten, Zwanenberg Food Group, Elite, Kaaspack en Mocca d’Or meegewerkt aan het project. Dit veelal vanuit hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Als we willen dat we onder de aandacht blijven van toekomstige studenten moeten we hier op tijd mee beginnen. Het is belangrijk om de kinderen in de directe omgeving van het bedrijf te laten zien wat er in het bedrijf gebeurt en waarom het leuk is om bij ons te werken.
Bedrijven zouden een volgende keer zeker weer mee doen en raden collega bedrijven aan om ook mee te doen.

De leerlingen vinden het leuk en zijn enthousiast. Ze geven de volgende rapportcijfers:
lessen op school           8,1
bedrijfsbezoek               8,8
ice cream challenge      8,8

Leerkrachten zien meerwaarde in het project. En willen ook in een volgend schooljaar graag weer meedoen.

Winnaar Ice Cream Challenge 2018 : kangoeroegroep SMDB Wierden-Enter met SMIKKEL
De inzendingen zijn door een deskundige jury beoordeeld op vijf criteria. Maximaal kunnen 150 punten worden behaald.

1. concept;
– is het ijsje geschikt voor de doelgroep (kinderen 10-12 jaar), bevat het ijsje minstens één soort groente, zit er ook fruit in het ijsje?, is het onderscheidend (lijkt het niet op de ijsjes die er al zijn), de smaak (is het een smaak die goed scoort bij de doelgroep)
– geef een schoolcijfer en een korte toelichting

2. naam;
– heeft het ijsje een goede naam. Past de naam bij het ijsje. Past de naam bij de doelgroep van het ijsje. Heeft de naam eigenheid.
– geef een schoolcijfer en een korte toelichting

3. verpakking;
– is de verpakking van het ijsje aantrekkelijk, passend bij de doelgroep, onderscheidend
– geef een schoolcijfer en een korte toelichting

4. uitleg waarom het ijsje aan de eisen voldoet;
– één van de eisen van de inzending is dat er uitgelegd moet worden waarom het ijsje aan de eisen voldoet!
– geef een schoolcijfer en een korte toelichting

5. presentatie;
– de eisen die worden gesteld zijn: – het ijsje moet goed te zien zijn en – er moet een filmpje/een verslag/een presentatie zijn over het ontwikkelproces van dit ijsje
– geef hiervoor een schoolcijfer en een korte toelichting

Jury rapport:

school: SMDB Wierden-Enter, kangoeroegroep

ijsje: smikkel

score: 120

beoordeling: sterk concept, ingrediënten die erg goed bij elkaar passen, het water loopt je in de mond van deze naam, zeer duidelijke uitleg,

wat hebben jullie veel geleerd, super filmpje!

Tijdens de Innofood ledendag heeft gedeputeerde Hester Maij de prijs (een cheque t.w.b. € 250 en bonnen voor een leuk restaurant) aan de leerlingen en juf Ina Bos uitgereikt.

Tip van de kinderen: “je moet eerst weten wat de mensen willen”.

Tip van juf Ina Bos: “de verbinding tussen onderwijs en bedrijfsleven is zeer waardevol voor de ontwikkeling van de leerlingen, we zouden dit veel meer moeten doen”.

De Kangoeroegroep Wierden-Enter  heeft ook een filmpje gemaakt: https://youtu.be/zWjVHQ_yijc.