Gaat mijn innovatie slagen?

15-02-2016 \\ Innofood nieuws

 

De Vakgroep O&K van Innofood organiseert ook dit jaar weer leuke informatieve bijeenkomsten. De onderwerpen zijn dit jaar: Sensoriek, Grondstofspecificaties, Authenticiteit & Foodfaude, Projectmanagement, Verpakkingscontactmaterialen en Verduurzaming in de specerij- en biologische keten.

Op 4 februari vond de eerste O&K vakgroep bijeenkomst van dit jaar plaats bij Zwanenberg Food Group. Anke Janssen van WUR gaf een duidelijke uiteenzetting over Consumer Science en Sensoriek. 40-80% van de nieuwe introducties lukken niet. HOE kan dat, er is veel inspanning, producten zijn van goede kwaliteit. Is het eetmoment wel juist? Bestedingen ten aanzien van eten worden vaak onbewust gedaan en zijn niet makkelijk te vangen in een reguliere “smaaktest”. New Product development is kostbaar dus waarom afsluiten met een “snelle” test. Anke ging voornamelijk duidelijk in op de betrouwbaarheid en de invloeden van diverse factoren bij sensorische testen. WUR heeft sinds kort een nieuwe methode beschikbaar waarbij consumenten in de thuisomgeving producten kunnen testen. Dit gaat verder dan alleen het product maar ook wordt gekeken naar invloeden van marketinguitingen en verpakkingen worden getest. Er kan onderzoek gedaan worden in bepaalde doelgroepen, zo is er een senioren panel en kan er ook op diverse eetmomenten getest worden. Ook wordt er gebouwd aan nieuwe faciliteiten bij de WUR om de omgeving digitaal te beïnvloeden bijvoorbeeld door Eye tracking. Dit kan in een virtuele,  reële of hybride omgeving. De laatste herinnering (piek) en herkenning bij de consument (remembered liking) zijn belangrijk bij volgend keuzemoment in de supermarkt. Dergelijke testen kunnen ook voor kleinere bedrijven betaalbaar worden als er gebruik gemaakt wordt van kennisvouchers.

Wil jij als Productontwikkelaar of QA Manager deelnemen aan deze vakgroep en met andere bedrijven uit de regio meedenken over de slimste aanpak over deze gezamenlijke onderwerpen meld je dan nu aan bij de Vakgroep per e-mail: info@innofood.org

 

De bijeenkomsten worden 6 x per jaar gehouden op donderdagmiddag tussen 15:30 en 17:30 uur. De locatie is iedere keer bij een ander bedrijf. Zo zijn we dit jaar nog te gast bij Euroma, Bolletje, Precon, Food Connect en Johma.

Thea Smit – Dekker, Voorzitter O&K Vakgroep Innofood.