Fruit 13,4 procent duurder dan jaar geleden

06-05-2013 \\ Innofood nieuws

 

 

Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar bedroeg de inflatie voor niet-bewerkte levensmiddelen in België gemiddeld 4,7 procent. Dat meldt het Prijzenobservatorium (INR). Vooral voor fruit gingen de consumptieprijzen fel omhoog: een stijging met 13,4 procent. Ook vlees werd duurder, terwijl de inflatie voor vis en groenten vertraagde ten opzichte van vorig kwartaal.


Vlees kostte in het eerste kwartaal van 2013 gemiddeld 3,7 procent meer in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Rundvlees werd 4,7 procent duurder, de inflatie van varkensvlees bedroeg 6,5 procent. Ook de prijs van bereide vleeswaren steeg: filet américain is bijna 6 procent duurder, vleessalade 5,7 procent. De prijs van braadkip tenslotte, lag in het eerste kwartaal van 2013 meer dan 6 procent hoger in vergelijking met vorig jaar. Voor vis moest 2,6 procent meer betaald worden.

Het hoogste inflatiecijfer in de groep van de niet-bewerkte levensmiddelen werd opgetekend in het fruitsegment, dat het afgelopen kwartaal gemiddeld 13,4 procent meer kostte ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vooral de prijzen van het Belgisch fruit piekten: de prijs van Jonagold steeg met 22,5 procent, die van de Conference-peer met liefst 48,5 procent. Geen enkele fruitsoort die gevolgd wordt door de consumptiekorf kostte dit kwartaal minder dan in het eerste kwartaal van 2012.

Wat de groenten betreft, is de situatie minder eenduidig. Het prijsstijgingstempo voor groenten vertraagde in het eerste kwartaal van 2013: een stijging van 2,7 procent tegenover een stijging van 10,1 procent in het derde kwartaal van 2012. Desalniettemin lieten enkele uitschieters forse prijstoenames optekenen: prei (28,3 procent), spruitjes (12,6 procent) en ajuin (9,6 procent). Witloof, paprika’s en kropsla werden dan weer goedkoper in vergelijking met het eerste kwartaal van vorig jaar.

 

Bron: VILT