FrieslandCampina verwerft belangrijke positie in Centraal-Aziatische markt via strategische samenwerking met Engro Foods

20-12-2016 \\ Innofood nieuws

Verwerving van meerderheidsbelang in Pakistaanse zuivelproducent Engro Foods voltooid

In samenwerking met de International Finance Corporation van de Wereldbank en de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO heeft Koninklijke FrieslandCampina N.V. een meerderheidsbelang van 51 procent verworven in Engro Foods, de op één na grootste zuivelproducent in Pakistan. Binnen deze strategische overeenkomst blijft Engro Corporation een belangrijke aandeelhouder en partner van Engro Foods.

Deze transactie, die is goedgekeurd door de Mededingingsautoriteit en andere relevante instanties, is een van de grootste transacties op het gebied van directe buitenlandse investeringen binnen de private sector in Pakistan van de afgelopen jaren, waarbij het gaat om een investering van een totaalbedrag van USD 450 (430 miljoen euro).

FrieslandCampina en Engro Foods willen profiteren van de verschuiving in de markt van gebruik van losse naar verpakte zuivel die naar verwachting in de nabije toekomst zal versnellen als gevolg van de groei van de middeninkomensklasse, de toenemende behoefte aan melk van een hogere kwaliteit alsmede de toenemende verstedelijking. Engro Foods zal als onderdeel van de business group FrieslandCampina Consumer Products Asia onder de eigen naam actief blijven.

Na voltooiing van de acquisitie zal Hans Laarakker tot CEO ad interim worden benoemd. Hiermee vervangt hij Babur Sultan, die heeft besloten het bedrijf te verlaten nadat hij gedurende tien jaar sinds de oprichting van het bedrijf verschillende senior managementfuncties binnen het bedrijf heeft vervuld. Als Vice President M&A and Business Development was Laarakker van 2006 tot 2010 nauw betrokken bij het voortraject van de acquisitie. Hans Laarakker was Managing Director van FrieslandCampina Malaysia (Dutch Lady Malaysia) en tevens verantwoordelijk voor FrieslandCampina Singapore, Hongkong en China. Hij is sinds 2003 werkzaam bij FrieslandCampina.

Volgens Roelof Joosten, CEO van Koninklijke FrieslandCampina N.V.: ‘De samenwerking met Engro Foods zal de route2020 strategie van FrieslandCampina versnellen. Via dit goedgeorganiseerde en succesvolle bedrijf verkrijgen wij een sterke positie in de Pakistaanse zuivelmarkt, waarin een opkomende middenklasse meer verwerkte en verpakte melk zal kopen. Engro Foods biedt ons een basis om op verder te bouwen. Deze acquisitie zal bijdragen aan het creëren van waarde voor onze leden-melkveehouders. Wij zien er ook naar uit om een bijdrage te kunnen leveren aan de landbouwsector in Pakistan door middel van kennisoverdracht via het door ons opgezette Dairy Development Programme.’

In tien jaar tijd  heeft Engro Foods een centrale rol gespeeld in het aanbieden van hygiënische en betaalbare oplossingen in de segmenten van consumptiemelk en speciale melk voor in de thee via de merken, Olper’s en Tarang aan Pakistaanse consumenten.

‘Dit is een cruciaal moment voor Pakistan’, aldus Hussain Dawood, voorzitter van Engro Corporation. ‘Wij zijn ervan overtuigd dat deze transactie van groot belang zal blijken voor de positie van Pakistan als aantrekkelijk land voor investeringen door wereldwijd opererende bedrijven. Het zal andere bedrijven aanmoedigen dit voorbeeld te volgen. ‘Deze samenwerking stelt ons in staat een breder assortiment van betaalbare zuivelproducten van een hoge kwaliteit aan te bieden voor een gezonder Pakistan, in het bijzonder met betrekking tot het jongere deel van de bevolking. Onze groep heeft zich de afgelopen 50 jaar gericht op het verhogen van de levensstandaard van miljoenen van onze boeren. Door samen te werken met FrieslandCampina, een bedrijf in eigendom van boeren, kunnen wij de productiviteit binnen de zuivelsector sneller verhogen. Ik ben ervan overtuigd dat deze samenwerking enorme toegevoegde waarde voor de lange termijn zal leveren.’