Franse vleesbedrijf Spanghero lijkt schuldige in fraude met paardenvlees

15-02-2013 \\ Innofood nieuws

 

Uit een onderzoek dat in opdracht van de Franse regering werd uitgevoerd is het vermoeden gerezen dat het Franse vleesbedrijf Spanghero bewust paardenvlees als rundvlees heeft verkocht. Dat heeft de Franse onderminister voor Consumentenzaken, Hamon, gezegd. Gebleken is dat men bij Spanghero wist dat het vlees dat als rundvlees werd verkocht, paardenvlees kon zijn. Minister Le Foll van Landbouw heeft al laten weten te overwegen de vergunning voor Spanghero in te trekken.

Op 11 februari hebben inspecteurs van de Franse Consumentenautoriteit de vestiging van Spanghero in Castelnaudary bezocht. Het bedrijf leverde vlees aan de producent van diepvriesproducten Cogimel in het noorden van Frankrijk, die het verwerkte in lasagne.

Volgens de Franse regering heeft Spanghero gedurende 6 maanden in totaal 750 ton paardenvlees ontvangen, in pakken van 25 kilogram. Bij die verzendingen waren documenten gevoegd die bevestigden dat het om paardenvlees ging. Van die 750 ton werd 550 ton geleverd aan de Luxemburgse fabriek van het Franse Comigel, met op het etiket de melding ‘uit de EU afkomstig rundvlees’. De douanecode bij de partijen verwees wel naar paardenvlees. Met de 550 ton vlees werden meer dan 4,5 miljoen aan producten vervaardigd. Die werden door Comigel aan minstens 28 bedrijven in 13 Europese landen verkocht.

Spanghero wijst de beschuldiging van de hand. Men was ervan overtuigd dat er rundvlees werd verkocht. Er was een bij de inkoop een order voor rundvlees geplaatst en het bedrijf was wijsgemaakt dat het ook om rundvlees ging. De partij is doorverkocht als rundvlees en als zodanig verpakt in overeenstemming met de regels van Frankrijk en de Europese Unie.

Bron: Volkskrant, Het Belang van Limburg, FoodHolland