Francis Meijners uit Utrecht gekozen tot Master Bartender Nederland 2013

03-09-2013 \\ Innofood nieuws

 
Pilsner Urquell bekroont beste bartender van Nederland
 
  
Francis Meijners van Café Willem Slok in Utrecht is op maandag 2 september uitgeroepen tot winnares van de Master Bartender Nederland competitie van kwaliteitsbiermerk Pilsner Urquell. De winnares werd in het Park Plaza Victoria Hotel in Amsterdam gekozen uit tien finalisten uit heel Nederland en moest zichzelf bewijzen voor een vakkundige jury. Francis Meijners is de derde Master Bartender van Nederland en zij mag op 5 oktober strijden voor de titel International Master Bartender 2013 tijdens een grote internationale finale in Pilsen.
 
 
Meesterproef
Om in aanmerking te komen voor de titel ‘Master Bartender Nederland
2013’ ondergingen de kandidaten een ware meesterproef. De competitie bestond uit een schriftelijk examen, blindproeverij, diepte-interview en uiteraard tappen & serveren. Dit jaar werd voor het eerst de authentieke Tsjechische tap gebruikt tijdens de finale, waarmee horizontaal wordt getapt.Daarnaast werden ook presentatietechnieken en gastheerschap beoordeeld. Tot slot kregen de kandidaten een vragenvuur van een vakkundige jury bestaande uit Hans Glandorf, voorzitter van de Alliantie van Biertapperijen, afgevaardigde Ronald Schmitz namens Pilsner Urquell en Youssef El Bajnouni, winnaar van de Pilsner Urquell Master Bartender Competitie Nederland 2012.
 
Opluchting
Francis Meijners bezit volgens de jury de meeste kennis, kunde en passie voor het vak én voor Pilsner Urquell en wist uiteindelijk de titel in de wacht te slepen. Na een spannende finale was de opluchting bij Francis dan ook groot: “Ik had echt niet verwacht dat ik zou winnen, zeker omdat ik nog niet zo lang in de horeca werk. Maar ik zeg altijd: als je iets echt leuk vindt, word je er vanzelf goed in. Dat blijkt vandaag maar weer. Ik ben super trots dat ik Nederland mag vertegenwoordigen in Pilsen.”
 
Ook de jury was vol lof over Meijners. Hans Glandorf licht toe: “De keuze viel uiteindelijk op Francis, omdat ze internationale allure heeft. Ze presenteert zich goed, beheerst de Engelse taal uitstekend en is een vrouw met charisma en de nodige kennis over Pilsner Urquell. We gaan in Pilsen voor een medaille!”
 
Voor de uiteindelijke beoordeling werden niet alleen de resultaten van vandaag meegerekend. Alle kandidaten kregen namelijk eerder bezoek van een ‘mystery shopper’, die de kwaliteit van bierbehandeling, bieropslag, bierstelling, leiding en techniek in alle cafés beoordeelde.
 

  
Horizontaal tappen
Een bijzonder element in de finale was het horizontaal tappen met een traditionele Tsjechische tap. Horizontaal bier tappen is een eeuwenoude techniek die je vandaag de dag alleen nog aantreft in authentieke Tsjechische cafés. Bij deze manier van tappen beweegt de zwenkkraan horizontaal in plaats van verticaal, zodat de bartender meer controle krijgt om het bier op de gewenste wijze te tappen. Wel vereist deze manier de nodige ervaring: het horizontaal tappen was dus dé manier om het vakmanschap van de finalekandidaten flink op de proef te stellen.

Internationale finale
De internationale finale van de Master Bartender-competitie vindt op 5 oktober voor de achtste keer plaats in Pilsen, waar de brouwers van Pilsner Urquell 171 jaar geleden het allereerste Pilsner brouwden. In deze bijzondere stad gaat Francis Meijners de strijd aan met acht andere finalisten vanuit de hele wereld. Meijners zal worden aangemoedigd door de nummers twee en drie van de Nederlandse finale: Susanne Sterk van Lemmy’s bier & whiskycafé te Leiden en Mark Neleman van Grand Café de Ploeg te Varsseveld.
 
De winnaar van de titel “International Master Bartender 2013” ontvangt de bijzondere Pilsner Urquell bokaal en uiteraard eeuwige roem! Daarnaast wordt er op 5 oktober, de geboortedag van Pilsner Urquell, door alle internationale finalisten, samen met Senior Meesterbrouwer Vaclav Berka, Pilsner Urquell gebrouwen. Dit bier wordt afgevuld en daadwerkelijk bezorgd bij de horeca etablissementen van de verschillende nationale winnaars.