Foodfabrikanten doneren meer aan voedselbanken

25-01-2013 \\ Innofood nieuws

 

AMSTERDAM – De aanhoudende crisis en de daarmee samenhangende groeiende armoede in Nederland, heeft ervoor gezorgd dat foodfabrikanten als Unilever en HAK hun overtollige partijen aan voedselbanken doneerden. Eerder stuurden zij de restpartijen naar Oost-Europa.
 
 

Dit blijkt uit een rondgang van de Volkskrant langs een aantal levensmiddelenconcerns. Naar eigen zeggen heeft Unilever in 2012 een miljoen producten aan de voedselbanken geschonken ter waarde van 700 duizend euro. Dit is een stijging van 40 procent ten opzichte van 2011.
Ook consumenten die niet bij de voedselbanken komen, hechten minder waarde aan de THT-datum op producten. Dat blijkt onder meer uit het succes van de outletsupermarkt die Willem Stam enkele weken geleden opende in Schagen. In de Volkskrant meldt Stam dat hij al door zo’n dertig ondernemers is gebeld. Deze winkeliers willen eenzelfde concept gaan uitbaten. Veel droge kruidenierswaren zijn na het verstrijken van de THT-datum nog lange tijd houdbaar.

Onderzoek
Het ministerie van Economische Zaken heeft laten uitzoeken wat de mogelijkheden zijn om soepeler om te springen met de houdbaarheidsdatum op dkw. Duidelijk is dat een verlengde THT voedselverspilling kan verkleinen. Probleem is echter de nieuwe Europese wetgeving voor het bewaren en etiketteren van voeding, die in 2014 van kracht wordt. Deze biedt weinig ruimte voor aanpassing. Supermarkten mogen nu wel zelf de THT-datum aanpassen als ze kunnen aantonen dat het product na de houdbaarheidsdatum nog veilig te consumeren is. Volgens Stam gebeurt dit echter bijna niet, omdat het geld kost, ‘voor onderzoek of voor een boete’. Zijn outletsupermarkt profiteert daarvan.

 

Bron: de Volkskrant / Levensmiddelenkrant