Foodbranche maakt een logistieke sprong van honderden miljoenen

20-09-2013 \\ Innofood nieuws

In Foodmagazine van september vertellen Johan Vial en Pascal Kooren van Detailresult en Wybe Jan Bleeker en Sander Poolman van Van Uden welke ongelooflijke voordelen het gebruik van GS1 DAS en GS1 palletlabels en –verzendberichten opleveren. “Vroeger kostte het drie dagen om een nieuw artikel goed in het systeem te krijgen, nu nog maar een paar minuten.”

De foto bij het artikel in Foodmagazine (september 2013) zegt meer dan duizend woorden. Pal voor de vrachtwagens van Dirk, Deka en Van Uden staan commercieel directeur Johan Vial en logistieke man Pascal Kooren van Detailresult samen met directeur Wybe Jan Bleeker en accountmanager Sander Poolman van Van Uden. Alsof ze willen zeggen: wij staan pal voor ons bedrijf maar ook voor onze onderlinge samenwerking.

Niet alleen de grote jongens

In het artikel vertelt Johan Vial van Detailresult dat  ze er hard aan werken om leveranciers met het GS1 palletlabel en – verzendbericht te laten leveren, een oplossing die nu sectorbreed ingevoerd gaat worden. “Niemand hoeft te denken dat dit een ontwikkeling is die alleen bij de grote jongens plaats vindt.”, zegt Vial. Het is een van de twee GS1-projecten waar ze druk mee bezig zijn.

Doorbraak dankzij commercie

Na jaren zonder vooruitgang is nu de logistieke doorbraak bereikt in de levensmiddelen-  en drogisterijbranche die miljoenen euro’s per jaar gaat opleveren. Waarom lukt het nu wel? Belangrijkste succesfactor is volgens Johan Vial de Business Council  levensmiddelen en  drogisterij  die vorig jaar werd  ingesteld en waar hij en Wybe Jan Bleeker deel  van uitmaken. De deelnemers zitten allemaal hoog in de boom bij hun organisatie. “Vrijwel niemand van ons heeft  iets te maken met logistiek  maar we krijgen wel wat voor elkaar binnen onze organisaties.  Zo lean’ mogelijk en zo min mogelijk  ‘waste’, dat is het doel.”

GS1 Data Source (GS1 DAS) Eén keer invoeren

In Foodmagazine worden verder ook de voordelen van de GS1-artikeldatapool nog eens op een rij gezet. GS1 Data Source (GS1 DAS) is een landelijke database waarin alle artikelen met hun relevante eigenschappen geregistreerd staan. De invoer hoeft slechts één keer te gebeuren. Dat scheelt niet alleen tijd, het vermindert ook het aantal fouten en vergroot de efficiency. Wie de rol van GS1 Data Source in de branche al enige tijd volgt, kent de voordelen inmiddels. Bleeker: ”Het gaat niet alleen om de kosten van het herstellen van fouten, je levert ook  wat je hebt beloofd.”

  

Lees hier het volledige artikel op GS1.nl