Food: een beetje saai is juist goed

12-11-2013 \\ Innofood nieuws

AMSTERDAM – De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) stelt in een onlangs gepresenteerde rapport dat responsiviteit van groot belang is voor toekomstbestendige verdienmodellen. Niels Dijkman, sectorbanker Food bij ABN AMRO, vraagt zich in zijn jongste blog af of dit ook geldt voor de levensmiddelensector.

Responsiviteit, de vaardigheid om snel en adequaat in te spelen op nieuwe omstandigheden, is een populair onderwerp op seminars en congressen die antwoord trachten te geven op de vraag hoe uit de crisis te komen. Dijkman durft te betwijfelen of responsiviteit ook voor de foodsector de gouden formule is.
In bepaalde sectoren hebben nieuwkomers die de zaken totaal anders aanpakten in korte tijd sterke posities opgebouwd. Dijkman noemt voorbeelden als Easyjet en Ryanair in de luchtvaart of de verschuivingen van de verkoop van boeken en muziek naar online die Amazon en bol.com hebben te weeg gebracht.

Nieuwkomers
Voor de foodsector verwacht Dijkman in de komende jaren geen voorbeelden die een dergelijke disruptie van de markt gaan veroorzaken. Er zijn weliswaar opvallende producten van relatieve nieuwkomers als Yil’ driz-sauzen, Jopen-bier, Maza-spreads, Tony’s chocolonely en Just Nuts. Dit zijn echter bijna altijd premium producten gericht op een kleine groep consumenten. “Hoewel het zeer interessante en vaak succesvolle nichespelers zijn, verwacht ik niet dat deze bedrijven disruptieve krachten losmaken in de sector”, aldus de sectorexpert van ABN AMRO.

Gestaag
De veranderingen in de foodsector voltrekken zich eerder geleidelijk, maar gestaag. Deze redelijk voorspelbaarheid biedt de mogelijkheden voor het uitzetten van een heldere langere termijn strategie. Een voorbeeld is Paul Polman, die als ceo van Unilever een duurzame koers uitstippelt voor de langere termijn. “Een duurzaam, gedegen en misschien een beetje saai strategisch beleid past bij Food. Absorptie- en leervermogen van een organisatie, bijvoorbeeld van een samenwerkingspartner, zijn kwaliteiten die steeds belangrijker worden. Daar waar bedrijven zelf de competenties niet in huis hebben moeten ze op zoek dan naar de partner die daarin wel kan voorzien”, aldus Dijkman.

Bron: Niels Dijkman, ABN AMRO / Levensmiddelenkrant