Financiële ondersteuning voor mkb in voedingssector

10-11-2016 \\ Innofood nieuws

Vorig jaar is het INTERREG VA project “FOOD2020 – Toekomstoffensief voor de foodsector” van start gegaan. Hoofddoel van FOOD2020 is het versterken van de concurrentiepositie van kleine en middelgrote bedrijven (mkb’s) in de foodsector in het Duits-Nederlandse grensgebied. Bedrijven krijgen financiële en vakinhoudelijke ondersteuning bij het implementeren van innovatieve ideeën voor producten en processen, grensoverschrijdende netwerken worden opgebouwd of verstevigd en last but not least: Ze krijgen hulp bij het vinden van geschikte vakkrachten. Hieronder een opsomming van de mogelijkheden voor mkb-bedrijven.

Haalbaarheidsstudies

Er is een budget van € 25.000 (subsidiepercentage 50%) voor uitvoering van een haalbaarheidsstudie, waarbij een Nederlands bedrijf samen met een Duitse partner werkt aan concrete oplossingen.

Contactpersoon: Maaike Büchner (Oost NV)

E-mail: maaike.buchner@oostnv.nl / telefoon: +31 6 28 90 91 81

Project Hygiëne in the Dairy Chain

U kunt nog deelnemen aan het project “Hygiëne in the Dairy Chain”, gericht op het verbeteren van de hygiëne in de zuivelsector. Gezocht worden zuivelverwerkende bedrijven, bij voorkeur uit de babyvoedingssector, alsmede producenten van apparatuur voor de zuivelbranche en van analyse-apparaten.

Contactpersoon: Herman de Vries (N.V. NOM)

E-mail: hdevries@greenlincs.nl / telefoon: +31 50 52 05 497

Project LCA in Food

Voor het innovatieproject “LCA in Food” worden nog bedrijven gezocht uit de Duits-Nederlandse grensregio die zich bezighouden met de verwerking van levensmiddelen en belangstelling hebben voor een Life Cycle Assessment van een product of proces. U kunt zich aanmelden voor een Life Cycle Assessment voor een specifiek segment ter waarde van ruim € 11.000.

Contactpersoon: Christian Kircher (DIL / NieKE)

E-mail: C.Kircher@dil-ev.de / telefoon: +49 5431 183 287

Project E-KNAX

Binnen het scholingsproject “E-KNAX” wordt een app ontwikkeld voor het trainen van medewerkers met behulp van gamification-concepten en met gebruikmaking van tablets en smartphones. Bedrijven waar minstens 20 mensen werken en die geïnteresseerd zijn in innovatieve leermethodes kunnen meedoen.

Contactpersoon: Sabine Höfel (FPI)

E-mail: sabine.hoefel@foodprocessing.de / telefoon: +49 521-986 40 22

FOOD2020 Traineeship-programma

Bedrijven met internationale ambities kunnen via het FOOD2020 Traineeship-programma toegang krijgen tot kennis en technologie in Nederland. In dit programma krijgen getalenteerde Nederlandse studenten de kans om af te studeren op een specifiek thema en de uitkomsten van hun studie meteen om te zetten in de praktijk van het bedrijf. Een deel van de kosten voor het aanstellen van de afstudeerders wordt gefinancierd door FOOD2020.

Contactpersoon: Mia Holleman (Food Valley NL)

E-mail: Mia.Holleman@foodvalley.nl / telefoon: +31 317 46 65 16

FOOD2020 projectteam

De coördinatie van FOOD2020 is in handen van het Duitse Institut für Lebensmitteltechnik e.V. in Quakenbrück. Partners in het project zijn verder Food Processing Initiative e.V. en GIQS uit Noordrijn-Westfalen, NieKE uit Nedersaksen en van Nederlandse kant NOM, Oost NV, Food Valley NL, LIOF en BOM. Zij coördineren de activiteiten in hun eigen regio.

Website: www.food2020.eu

Het FOOD2020 project wordt in het kader van het INTERREG V A-programma Deutschland – Nederland met middelen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) gefinancierd en gecofinancierd door de Niedersächsische Staatskanzlei, het Ministerium für Wirtschaft, Energie, Industrie, Mittelstand und Handwerk des Landes Nordrhein-Westfalen, het Ministerie van Economische Zaken en de provincies Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant en Overijssel. De Eems Dollard Regio begeleidt het programmamanagement.