Export van voedingsmiddelenindustrie kan 49,9 miljard euro bedragen in 2020

13-01-2013 \\ Innofood nieuws

 

De export van in Nederland gemaakte goederen groeit in de periode tot 2020 tot 300 miljard euro. In 2012 bedroeg deze export naar schatting 237 miljard euro. De voedingsmiddelenindustrie heeft een groeiperspectief van 3,5% per jaar. De waarde van de export kan tussen 2011 en 2020 toenemen van 36,6 naar 49,9 miljard euro. Dat stelt het ING Economisch Bureau.

In de voedings- en drankenindustrie zorgt een focus op schaal voor verdere internationalisering. Specifieke segmenten zoals zuivel, babyvoeding en andere geprepareerde voedingsproducten zoals sauzen hebben een belangrijke rol gespeeld in de groei van de export naar opkomende economieën. Die ontwikkeling kan zich voortzetten. In dit kader zijn stappen om tot vrijhandelsakkoorden te komen met landen als Japan en Verenigde Staten van grote waarde om ruimte voor groei te creëren voor Nederlandse voedingsmiddelen.

Berekeningen van onderzoeksbureau Ecorys wijzen op een extra exportgroei van zuivel van boven de 10% over een periode van 12 jaar in het geval van een vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. De groei binnen Europese markten kan dit decennium wel verder afnemen vanwege de effecten van de eurocrisis op de inkomens van huishoudens en de toenemende interesse voor regionale producten.

Bron: ING