Europese consument kan via voeding werken aan kleinere waterfoodprint

15-05-2013 \\ Innofood nieuws

 

In een recent gepubliceerd artikel gaan wetenschappers van het Joint Research Centre (JRC) van de Europese Unie in op mogelijke oplossingen voor de schaarste aan zoet water, via de keuze voor bepaalde voedingsmiddelen. In de publicatie in het tijdschrift Ecological Indicators stellen zij dat de waterfootprint in de Europese Unie en Kroatië aanmerkelijk zou verbeteren wanneer er minder vlees zou worden gegeten. Dierlijke producten en met name vlees kennen een hoge water footprint. In de 28 landen die binnenkort allemaal tot de EU behoren worden vrij veel dierlijke producten in de voeding gebruikt.

In de studie worden vier scenario’s vergeleken. De referentie vormt het gemiddelde voedingspatroon in de Europese Unie in de periode 1996 tot en met 2005. Dat werd vergeleken met een dieet gebaseerd op de aanbevelingen van het Deutsche Gesellschaft für Ernährung, een vegetarisch dieet en een combinatie van deze beide diëten.

Bij alle drie de alternatieve diëten is de water footprint gunstiger dan het gangbare voedingspatroon tussen 1996 en 2005. Het gunstigste resultaat geeft het vegetarische dieet. Het meest effect op de water footprint heeft het gebruik van minder vlees, olie en suiker.

Een samenvatting van het artikel The water footprint of the EU for different diets is te vinden op de website van Ecological Indicators.

Bron: Europese Unie