‘Europeanen krijgen zonder het te weten glyfosaat binnen’

13-06-2013 \\ Innofood nieuws

 

Uit onderzoek van Milieudefensie en Friends of the Earth Europe in 18 Europese landen blijkt dat mensen glyfosaat in hun lichaam hebben. Bij 5 van de 8 Nederlandse proefpersonen zijn resten van het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat in de urine gevonden. Van alle Europese deelnemers is 44% positief getest op de aanwezigheid van glyfosaat, ook wel bekend onder de merknaam Roundup. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) test niet op de aanwezigheid van glyfosaat op groente en fruit. Milieudefensie pleit voor meer onderzoek en meer controle op dit veelgebruikte middel.

In alle 18 deelnemende landen werden sporen van de chemische stof gevonden Alle vrijwilligers die een monster verstrekten wonen in steden. Deelnemers aan het onderzoek hebben tijdens de test geen Roundup gebruikt of in handen gehad. Dit is de eerste keer dat in heel Europa de aanwezigheid van dit bestrijdingsmiddel bij de mens onderzocht is.

‘Het is bizar dat we van één van de meest gebruikte onkruidverdelgers niet weten hoeveel er in ons eten zit. Milieudefensie roept de overheid op hier grondig onderzoek naar te laten doen’, zegt Klaas Breunissen van Milieudefensie. Er zijn wetenschappers die veronderstellen dat schadelijke effecten voor de mens zullen optreden bij herhaalde of langdurige blootstelling, zelfs bij hele lage concentraties van dit middel in het menselijk lichaam. ‘Reden genoeg voor de voedsel- en warenautoriteit om te testen hoeveel van deze stof in ons voedsel zit’, aldus Breunissen.

Veertien glyfosaat-resistente genetisch gemodificeerde gewassen wachten momenteel op goedkeuring voor de teelt in de Europese Unie. Er zijn schattingen dat toelating van deze gentechteelten zou leiden tot een stijging van het glyfosaatgebruik met maar liefst 800%.

Zie voor meer informatie de resultaten van het onderzoek op de site van Friends of the Earth Europe.

Bron: Milieudefensie