Europa: het Vinkje is voortaan hét Nederlandse voedselkeuzelogo

15-04-2013 \\ Innofood nieuws

 

WAGENINGEN – Het Vinkje is met ingang van dinsdag (16 april) het enige logo voor gezondere voeding dat is toegelaten door de Nederlandse overheid. De regels voor het keurmerk zijn in de Nederlandse wet opgenomen en de Europese Commissie (EC) heeft het gebruik van het Vinkje goedgekeurd. Met deze officiële erkenning is het Vinkje dé tool die consumenten helpt verantwoorder te kiezen.

De Nederlandse Warenwet biedt sinds een aanpassing, een jaar geleden gemaakt, ruimte voor een voedselkeuzelogo. Stichting Ik Kies Bewust heeft vervolgens het Vinkje bij het ministerie van VWS aangeboden als hét keurmerk. Het ministerie heeft het Vinkje bij de Europese Commissie (EC) aangemeld als voedingsclaim. De EC heeft hierop positief gereageerd. Het logo is nu definitief wettelijk toegelaten als voedingsclaim.

Erkenning
Het Vinkje past prima in de lijn van het beleid van de overheid. Het Vinkje wijst de gezondere keuze aan en stimuleert een betere kwaliteit van het aanbod. Dat is wetenschappelijk bewezen. In 2012 zijn veel producten geïnnoveerd, mede dankzij het Vinkje. Maar minister Schippers van VWS wil nog meer stappen zien naar producten met verminderde hoeveelheden zout en verzadigd vet. Dat heeft zij onlangs laten weten in een brief aan de Tweede Kamer. Nu het Vinkje wettelijk is goedgekeurd sluiten zich mogelijk nog meer bedrijven aan.

Voorzitter Clémence Ross van Stichting Ik Kies Bewust, de organisatie achter het Vinkje, is verheugd met het besluit. “Het is een erkenning van het keurmerk en het werk dat deelnemende bedrijven verzetten om Nederland gezonder te maken. Het Vinkje is nu een officiële claim en kan zo ongetwijfeld op nog meer vertrouwen van consumenten rekenen. We roepen álle bedrijven uit de voedingsindustrie op het Vinkje te gebruiken om zo voor nog meer eenduidigheid voor de consument te zorgen.”

Twee Vinkjes
Het Vinkje is ontstaan na een oproep van de World Health Organization (WHO) om producten gezonder te maken en de consument te helpen deze producten te kiezen. Een wetenschappelijke commissie bepaalt de criteria waaraan producten met het Vinkje moeten voldoen. Niet ieder product kan zomaar het Vinkje dragen. Honderd bedrijven uit de voedingsindustrie, catering en retail hebben samen duizenden producten met het groene en blauwe Vinkje op de markt gebracht.

Het Vinkje met de groene cirkel staat op producten uit de Schijf van Vijf met minder verzadigd vet, suiker en/ of zout. Deze producten met belangrijke voedingsstoffen, zoals zuivel, groenten en fruit, zijn de basis voor dagelijkse voeding. Daarnaast is er het Vinkje met de blauwe cirkel. Dit staat op producten die niet tot de Schijf van Vijf behoren, maar wel minder verzadigd vet, toegevoegd suiker, energie en/ of zout bevatten. Voorbeelden zijn: frisdranken, soepen en sauzen.