“Ernstige gezondheidsrisico’s door invoer paardenvlees”

10-03-2013 \\ Innofood nieuws
 

In de EU wordt jaarlijks 108.000 ton paardenvlees geconsumeerd. Meer dan een vijfde hiervan wordt ingevoerd van slachthuizen in Mexico en Canada. EU-parlementslid Bart Staes (Groen) klaagt dit aan omdat Amerikaanse racepaarden, behandeld met verboden middelen, in onze voedselketen terechtkomen. Volgens de Belgische paardenvleesverwerker Chevideco zijn er in Mexico geen mistoestanden.


Het paardenvlees dat in de EU geconsumeerd wordt, 108.000 ton per jaar, wordt deels in de lidstaten zelf geproduceerd (67%) en voor een deel geïmporteerd uit derde landen (33%). Meer dan 85 procent van de import komt uit drie landen, met name Mexico, Canada en Argentinië. De overgrote meerderheid van de paarden in de Mexicaanse en Canadese slachthuizen is volgens Staes afkomstig uit de VS. Omdat het slachten van paarden daar sinds 2007 verboden is, worden ze er dus niet gekweekt voor menselijke consumptie, maar als huisdier of als racepaard. Daarom mogen ze met verschillende middelen worden behandeld die uitdrukkelijk verboden zijn voor paarden bestemd voor consumptie.

‘Onderzoek toont aan dat Amerikaanse racepaarden via Mexico en Canada toch in grote hoeveelheden in onze voedselketen terechtkomen, en België blijkt de draaischijf van die Europese paardenvleesimport’, slaat europarlementslid Bart Staes alarm. ‘Wat er in de praktijk gebeurt, is een omvangrijk transport van levende paarden uit de VS naar slachthuizen in Canada en Mexico. Deze getransporteerde paarden maken bijvoorbeeld in Canada 85 procent uit van het totale aantal geslachte paarden. Dit zorgt ervoor dat ongeveer 18 procent van het paardenvlees dat op een Europees bord terechtkomt van een Amerikaans paard afkomstig is’, verduidelijkt hij.

 

Lees hier het volledige artikel op de site van VILT