Engeland: verpakte spinazie in relatie gebracht met uitbraak ziekte

25-03-2013 \\ Innofood nieuws

 

In Engeland zijn 3000 mensen mogelijk vorig jaar mei ziek geworden door verpakte spinazie. Details van de besmetting zijn pas recent bekend gemaakt door het bureau voor voedselveiligheid. Het bureau heeft de ziekte in relatie gebracht met de verpakte spinazie die is verkocht bij Asda en Morrisons. De laatste ontkent dit echter.
 
Het vaststellen van de bron is belangrijk daar de zakken waren voorzien van etiket als product gewassen en klaar voor gebruik. Ofschoon men Asda en Morrisons als bronnen heeft weten te traceren voor het uitbreken van de ziekte, geeft het bureau voor voedselveiligheid aan dat andere retailers dezelfde bron hebben gebruikt en daardoor andere ketens ook geïnfecteerd kunnen zijn.
 
De parasiet die dit alles mogelijk bij 300 mensen veroorzaakt zou kunnen hebben is de Cryptosporidium. De parasiet komt het meest voor in water dat besmet is met ontlasting van dieren, zoals bijvoorbeeld mest van schapen. Dr. Alison Gleadle, directeur van voedselveiligheid bij de FSA, gelooft dat dit een op zich staand incident was en dat de consument de etikettering van direct consumeren kan vertrouwen.
 
Bron: AGF