Elk schandaal met vlees goed voor bioslager

20-02-2013 \\ Innofood nieuws

 

 
Gesleep met vlees voor steeds meer mensen reden over te gaan op biologisch
 
Enschede – Bioslager Nico Veltman uit Oldenzaal zegt de laatste weken veel vragen van klanten te krijgen over herkomst van het vlees. “Mensen lezen verhalen over het gezeul met vlees en hebben behoefte aan goede voorlichting.” Dat zegt hij naar aanleiding van de verhalen over paardenvlees dat half Europa doorgaat voordat het (als rundvlees) op het bordje bij de consument ligt. Daar kwam deze week het nieuws bij over met EHEC besmette hamburgers, die uit Oost-Europa via Nederland in Zweden zijn beland.
 
“Wat dat betreft zien mensen ons, bioslagers, toch als de minst slechte. Wij doden ook dieren, maar er is bij ons veel meer controle. De herkomst is duidelijk en we krijgen behalve van de Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA) ook inspecties van Skal, dat toeziet op de biologische eisen, zoals antibioticagebruik. Wat dat betreft is elk schandaal uit de vleesindustrie goed voor de biologische slager. Vaak is dat net dat ene zetje dat de consument nodig heeft om voor biologisch te kiezen.”
 
Waar Veltman en zijn collega’s volgens hem wel last van hebben, is dat supermarkten tegenwoordig ook biovlees, met bepaalde E-nummers, dat onder andere citroenzuur voor de kleur bevat, Mogen verkopen. “Vroeger mocht een bioslager absoluut geen vlees met E-nummers verkopen, maar onder druk van de grootgrutters is dat nu toegestaan. Dat is voor ons ongunstig.”
 
Ook Marja de Feijter van slagerij De Feijter in Hengelo zegt te merken dat meer consumenten overstappen naar ‘bio’ en ‘eerlijk’ vlees. “Het nieuws over gesleep met vlees komt ten goede aan de slager die de herkomst van het vlees kan aantonen. Wijzelf verkopen alleen varkensvlees uit onze eigen varkenshouderij, in Itterbeck. En runderen kopen we alleen maar heel in. We kopen dus geen bakken vol ossenhaasjes uit Polen, waarvan we de herkomst niet kennen.” De Feijter heeft een Skal-keur-merk voor eieren, brood, soepen, sauzen en kip, maar niet voor runder- en varkensvlees. “Dat mogen wij dus niet bio noemen, maar wel eerlijk vlees. En volgens ons is dat zelfs beter, want het is zonder antibiotica en lekkerder van smaak. Het rundvlees komt van grasgevoerde koeien die twee jaar hebben geleefd en in de wei hebben gestaan. Dat is, behalve de kosten, een belangrijke reden waarom wij voor dit vlees niet voor het biokeurmerk Skal hebben gekozen.” Volgens De Feijter is er de laatste tijd wel structureel iets veranderd. “Als er vroeger een schandaal was rond kip, liet de consument dat een paar weken staan. Als de paniek was weggeëbd, kochten mensen gewoon weer kip. De kiloknallers bestaan nog wel, maar meer mensen keren zich nu blijvend af van de plofkip. Ja, misschien ook wel door die tv-spotjes van de laatste tijd.
 
Bron: De Twentsche Courant Tubantia – 20 februari 2013