“Eet eens een rechte banaan!”

21-01-2014 \\ Innofood nieuws

Evenement tegen voedselverspilling op HAS Hogeschool in Den Bosch:
“Eet eens een rechte banaan!”

Wie gooit er vandaag de dag nog voedsel weg? Het gebeurt vaker dan wordt aangenomen. Gemiddeld belandt bijna twintig procent van goed, eetbaar voedsel in de prullenbak. En dat is zonde. Kromme komkommers en rechte bananen zijn immers prima eetbaar! Met het gratis toegankelijke evenement Waste Creates wil een ambitieuze groep studenten van HAS Hogeschool op 6 februari 2014 aandacht vragen voor het probleem van voedselverspilling. Deze bijeenkomst is speciaal bedoeld voor professionals die zich op welke manier dan ook interesseren voor voedselverspilling. 
 

De redenen voor voedselverspilling zijn uiteenlopend: het eten ziet er niet tiptop uit en het wordt al bij de productie weggegooid. Of men weet niet precies hoe lang een product bewaard kan worden. Daarnaast is er vaak een overschot aan voedsel voorradig bij de retailers omdat er geen ‘nee’ verkocht mag worden aan de klanten. Het resultaat: veel eten wordt weggegooid dat nog erg goed bruikbaar is!
Internationaal probleem

 

Op HAS Hogeschool in Den Bosch komen tijdens het evenement verschillende innovatieve, inspirerende en toonaangevende personen uit de branche in het Engels spreken over het internationale probleem van voedselverspilling – en nog belangrijker, de oplossingen daarvoor. Er is genoeg tijd ingelast om met deze sprekers in discussie te gaan. De hele middag door zijn er toepasselijke hapjes te verkrijgen. Daarnaast worden er kookdemonstraties gehouden met ‘verspild’ en ‘tweederangs’ voedsel, zodat iedereen kan proeven wat er eigenlijk zinloos wordt weggegooid. Smaakt een appel die niet keurig rond is minder lekker? Natuurlijk niet!
Project van studenten 
 

De studenten van HAS Hogeschool hebben gedurende het laatste jaar dit evenement opgezet. Zij zijn als toekomstige voedselproducenten immers in staat iets bij te dragen aan de vermindering van voedselverspilling. Want ook in het begin van de productieketen kunnen betere keuzes worden gemaakt om resultaten te boeken. Een betere wereld begint bij jezelf: taste the waste!