Eerste stevia met Rainforest Alliance certificering

22-11-2013 \\ Innofood nieuws

Het bedrijf Stevia One Perú SAC in Noord-Peru heeft als eerste steviaplantage ter wereld de Rainforest Alliance certificering ontvangen. Daarvoor heeft de plantage zich aangepast aan de standaarden van het landbouwnetwerk Sustainable Agriculture Network.

Stevia is een plant die van oorsprong groeit in Peru en andere Zuid-Amerikaanse landen. Daar wordt de plant al eeuwen voor consumptie gebruikt door de lokale bevolking. Inmiddels is stevia erg populair geworden als zoetstof, vooral in Noord-Amerika. Dat is te danken aan het groeiend bewustzijn van nadelige effecten van andere zoetstoffen en omdat stevia calorievrij is. In recent verschenen rapporten staat dat stevia de potentie heeft om in 2050 circa 25% van de wereldwijde vraag naar suiker te vervangen. Grote bedrijven als Coca-Cola zijn al gestart met nieuwe producten, waarin de zoetstof uit stevia is verwerkt.

De plantages van Stevia One Perú SAC liggen in de provincie Moyobamba in de regio San Marín. Het bedrijf bestaat uit drie plantages met een totale oppervlakte van 750 hectare. Om de certificering te krijgen heeft het bedrijf geïnvesteerd in herbebossing van het land en verbetering van de bodem door irrigatie en het gebruik van organische mest. Het bedrijf zorgt voor het welzijn van de 520 vaste werknemers en betaalt hen een salaris dat bovengemiddeld is in Peru. Stevia One Perú SAC produceert per hectare bijna 10.000 kilo aan verse steviabladeren per jaar. Die oogst wordt vooral afgezet in Europa, met name in België, Duitsland en Frankrijk. Het bedrijf heeft ook plannen om haar markt uit te breiden richting de Verenigde Staten.

Bron: Rainforest Alliance