Eerste soja bij gezinsbedrijven in Zuid-Amerika RTRS-gecertificeerd

12-11-2013 \\ Innofood nieuws

 

Succes in verantwoorde productie soja door samenwerking Solidaridad met FrieslandCampina, Arla Foods Nederland en Vereniging van Keurslagers

  
Dankzij een 4-jarig ondersteuningsprogramma van Solidaridad zijn 163 sojaboeren in het zuidoosten van Brazilië als eerste gezinsboeren in Zuid-Amerika RTRS gecertificeerd. Dit betekent dat ze produceren volgens internationale afspraken voor verantwoorde productie van soja gemaakt door de ronde tafel voor verantwoorde soja. Het programma wordt gesteund door FrieslandCampina, Arla Foods Nederland en Vereniging van Keurslagers als onderdeel van hun ambitie om de sojaketen te verduurzamen.
  
De 163 boeren van coöperatie COOPAFI  in Brazilië werken in een gebied grenzend aan de wereldberoemde Foz de Iguaçu-watervallen, net naast een zeer waardevol natuurgebied. Daarom is het bijzonder belangrijk dat deze boeren laten zien dat ook kleinschalige producenten in staat zijn sociaal, ecologisch en economisch verantwoord soja te verbouwen. Concreet betekent dit onder andere dat de boeren geen soja op recent ontboste grond verbouwen, goede landbouwpraktijken toepassen en zonder kinderarbeid produceren.
Gert van der Bijl is internationaal programma coördinator soja bij Solidaridad. “Het is een belangrijke en indrukwekkende stap. Het is bijzonder mooi om te zien dat familiebedrijven in een zo kwetsbaar natuurgebied op verantwoorde wijze soja kunnen produceren.“
Het project was een samenwerking tussen Solidaridad, COOPAFI en handelaar GEBANA Brazilië dat voor training en begeleiding van boeren zorgde.
Vanwege de toenemende marktvraag naar verantwoorde producten zal in 2013 ongeveer 3 tot 4% van de soja in de wereld via duurzaamheidsstandaarden als RTRS worden gecertificeerd. In Zuid-Amerika wordt zo’n 90% van de soja verbouwd door grote tot zeer grote bedrijven. Juist bij kleinere bedrijven is vaak – met ondersteuning – veel verbetering mogelijk. Het project laat zien dat het mogelijk is ook deze boeren toegang te bieden tot de markt van verantwoorde producten.

Boerenondersteuning door bedrijven
In de periode 2009 – 2012 werden de activiteiten in Brazilië ondersteund door de Nederlandse zuivelbedrijven FrieslandCampina, Arla Foods Nederland en door de Vereniging van Keurslagers.

In 2006 spraken (Friesland)Campina, Wereld Natuur Fonds, Stichting Natuur & Milieu en Solidaridad af samen te werken aan verduurzaming van soja. Als onderdeel hiervan  investeerde FrieslandCampina jaren in verduurzaming van kleinschalige sojaboeren in India en Brazilië. Ook heeft Solidaridad al een jarenlange samenwerking met de Vereniging van Keurslagers en Arla Foods.

  
Soja belangrijk krachtvoer voor Nederlandse koeien en varkens
Soja is een belangrijk ingrediënt van het mengvoer dat koeien en varkens krijgen. De Nederlandse veehouderij gebruikt jaarlijks in het veevoer 2 miljoen ton sojameel die voor meer dan 80% uit Brazilië en Argentinië komt. De Nederlandse veehouderij wil in 2015 100% verantwoorde soja gebruiken. Soja is de snelst uitbreidende landbouwgrondstof in de wereld en de uitbreiding van sojavelden gaat vaak ten koste van natuur en van land van lokale gemeenschappen.