E-nummers: ook in biologische producten

18-02-2013 \\ Innofood nieuws

 

E-nummers zijn hot! Zelf heb ik in het verleden ook de nodige aandacht geschonken aan bijvoorbeeld Karmijnzuur (vermalen schildluizen), de oorsprong van de meeste rode en roze kleuren in allerlei etenswaren. Veel publicaties waarschuwen voor het gebruik van E-nummers. Maar wat is nu werkelijk bewezen? Wat is waar en wat niet? Het recent verschenen boek ‘De veiligheid en schadelijkheid van E-nummers’, geïnitieerd door Allergieplatform, zet het in kaart.

Of je nu voor- of tegenstander bent van e-nummers, we hebben er allemaal mee te maken. Je wilt graag dat je verse brood langer dan één dag goed blijft, hetzelfde geldt voor vleeswaren en andere dagelijkse boodschappen. Om dat voor elkaar te krijgen voegt de industrie e-nummers toe zoals conserveringsmiddelen en smaakstoffen.

Natuurlijk of kunstmatig

Volgens het Allergieplatform is het een wijdverbreid misverstand dat alle e-nummers kunstmatig zijn. Ook toevoegingen als citroensap en tomatensap krijgen een e-nummer op het moment dat zij met een ander product vermengd worden. Met het kopen van biologische producten ben je dus nog niet verzekerd van een e-nummervrij dieet, want een hele reeks e-nummers mogen ook daarin verwerkt worden. Aldus het Allergieplatform.

 

 

Lees hier het volledige artikel in Duurzaamheidskompas