Duurzaam eten is ook gezonder

14-05-2013 \\ Innofood nieuws

 

DEN HAAG – Duurzame voeding is niet alleen goed voor het dierenwelzijn maar ook gezonder voor de consument. Die kant voor duurzaamheid wordt te vaak genegeerd volgens het het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), een adviesorgaan van het kabinet.

Het PBL is momenteel bezig met het afronden van een onderzoek over duurzame en gezonde voeding. Deze studie moet in het zomer worden gepublieerd. Het onderzoek wordt gekoppeld aan de visie van het kabinet op duurzame landbouw en voeding. Deze zal staatssecretaris Dijksma (lanbouw) in juni naar de Tweede Kamer sturen.

Volgens Henk Westhoek, PLO-onderzoeker, ligt de nadruk bij de verduurzaming van voeding op dierenwelzijn, landschap en milieu, en het inkomen van de boer. Dit is belangrijk, maar verduurzamingen betekent ook een voedingspatroon met minder vlees en zuivel. Anders consumeren levert naast milieuwinst ook gezondheidswinst op.

Sinds 1980 is het aantal mannen en vrouwen in Nederland met overgewicht aanzienlijk toegenomen. Bij mannen van 37 naar 53 procent en bij vrouwen van 30 naar 42 procent. De belangrijkste oorzaak hiervan is de consumptie van rood vlees. Daarvan eet de consument twee keer zoveel als wordt aanbevolen. Terwijl de consumptie van groeten, fruit en vis maar de helft is van wordt aanbevolen.

 

Bron: Trouw / Milieuloket