Duitsland steeds aantrekkelijker voor een ‘foodtrip’

07-02-2014 \\ Innofood nieuws

Mede door de grote prijsverschillen wordt Duitsland voor inwoners in de grensstreken steeds aantrekkelijker voor een ‘foodtrip’. Van de Limburgers kocht 48% het afgelopen jaar 1x per maand over de grens. Een jaar geleden was dat nog 44%. Ook de inwoners van Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland besteden steeds meer bij de Oosterburen. Voor Brabanders/Zeeuwen is het minder aantrekkelijk om de supermarkten in België te bezoeken. Dat blijkt uit cijfers van supermarktonderzoeksbureau GfK.

Het afgelopen jaar heeft 48% van de Limburgers voedingsmiddelen in het buitenland gekocht. Gemiddeld deden ze dat 1 keer per maand. Van hun totale voeding bestedingen komt 4,8% over de grens terecht. Vooral voor Wijn/aperitieven (15,6%), Frisdranken/vruchtensappen (6,9%), sanitaire producten (6,8%) en rijst/deegwaren (5,8%) trekken ze de grens over.

Dat de prijzen in Duitsland lager liggen, komt voornamelijk door de hoge accijnzen die in Nederland betaald moeten worden. Volgens supermarktdeskundige Joop Holla van GfK slaan de Nederlanders die over de grens hun inkopen doen, vaak in één keer veel producten in. Het bedrag per supermarktbezoek in het buitenland ligt gemiddeld zo’n derde hoger dan hier. Het prijspeil in Belgische supermarkten ligt ietsje hoger dan in Nederland. Daardoor is de situatie daar eerder andersom.

De cijfers van GfK laten volgens het Vakcentrum, de brancheorganisatie voor zelfstandige detaillisten in de foodsector en de fast moving consumer goods, opnieuw zien wat al langer bekend is. Er vloeit veel omzet weg uit de winkels naar het oosten. Voor drank, sigaretten en brandstof steekt de consument de grens over. Het winkelmandje wordt gemakshalve dan ook maar meteen helemaal gevuld. De bevindingen van GfK sluiten aan bij eerdere onderzoeken. Het Vakcentrum pleit voor harmoniseren van de accijnzen met België en Duitsland.

Bron: GfK / Volkskrant / Vakcentrrum / FoodHolland