Duitsland: geen groenten en fruit op kindermenu’s

15-01-2013 \\ Innofood nieuws

 

De Consumentencentrale van de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen heeft het aanbod van 51 kindermenu’s in restaurants, fastfoodketens en winkels onder de loep genomen. Hierbij werd vooral gelet op uitgebalanceerde en verse ingrediënten.
 
 
Een omelet met groenten, een kleine salade met stokbrood of tomatensoep zijn eenvoudige, lekkere en gezonde gerechten die kinderen vaak ook graag eten. Wanneer ouders echter buiten de deur gaan eten met hun kinderen, komen ze zulke uitgebalanceerde gerechten voor kinderen meestal niet tegen. „In plaats van vers fruit en verse groenten bevat een kindermenu in restaurants en winkelketens over het algemeen gefrituurd en gepaneerd eten. De gezonde ingrediënten die de menu’s voor volwassenen bevatten, krijgen kinderen meestal hooguit op aanvraag’, bekritiseert Klaus Müller, directeur van de Consumentencentrale NRW. Van alle kindermenu’s die door de Consumentencentrale onder de loep werden genomen, bleek er qua voedingsstoffen niet één honderd procent aanbevelenswaardig te zijn.
 
 
Van de geteste kindermenu’s werden er 28 – oftewel meer dan elk tweede gerecht – ronduit slecht beoordeeld door de testers. „Te vet, te calorierijk en een te klein aandeel aan verse levensmiddelen’, zo luidt het eindoordeel. Vooral friet is populair bij kindermenu’s. 60 procent van de menu’s bevat friet, ofwel als bijgerecht ofwel als hoofdgerecht. De friet wordt vaak vergezeld door caloriehoudende producten in alle variaties: ketchup, mayonaise, kipnuggets, hamburgers, vissticks en mini-schnitzels. Nuggets of schnitzels die in rauwe toestand eiwithoudend, licht verteerbaar en vetarm zijn, belanden vrijwel alleen maar gepaneerd en/of gefrituurd op de kinderborden. Vers eten in de vorm van sla of andere groenten duikt in slechts zes van de geteste kindermenu’s op – waarbij de groenten in drie gevallen de plaats van friet innemen in het menu. Slechts in twee van deze zes menu’s kan de gezonde portie groente zelf samengesteld worden.
 
Bron: AGF