Duits onderzoek diepvriesgroenten op residuen

12-01-2013 \\ Innofood nieuws

 

Duitsland – Het Duitse ‘Lebensmittel- und Veterinärinstitut Oldenburg’ onderzocht in 2012 in totaal 37 monsters van diepvriesgroenten op restanten van gewasbeschermingsmiddelen. Bij 38% van de monsters konden geen resten van gewasbeschermingsmiddelen aangetoond worden.
 
 
Er werden 21 monsters van diepvrieserwten, 4 monsters van broccoli, 4 monsters van bloemkool, 3 monsters van sperziebonen, 3 monsters van prei, 1 monster van spruitjes en 1 monster van rode kool met appel onderzocht. Vijf monsters stamden uit België, één monster stamde uit Duitsland en van de rest was de herkomst onbekend. Vijf van de 37 monsters (4x erwten en 1x rode kool met appel) stamden uit de biologische landbouw.
 
 
In 14 monsters (7x erwten, 3x bloemkool, 2x broccoli, 1x prei en 1x rode kool met appel) werden geen resten van gewasbeschermingsmiddelen aangetoond. Hiertoe hoorden ook alle monsters uit de biologische landbouw. Verder overschreed geen van de monsters de maximaal toegestane hoeveelheid aan resten van gewasbeschermingsmiddelen.
 
 
Bij het onderzoeken van de groentemonsters werden in totaal 17 verschillende werkzame stoffen aangetoond. De fungicide Carbendazim kwam het meeste voor, namelijk in acht van de 37 monsters. Bij 68% van de monsters werd maximaal één werkzame stof aangetroffen.

 

Bron: AGF