Doorzoekingen in onderzoek naar fraude bij een vleeshandelaar

27-02-2013 \\ Innofood nieuws

 

De FIOD en de inlichtingen- en opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) hebben op 26 februari meerdere bedrijfspanden en woningen doorzocht in de provincies Noord-Brabant, Gelderland en in België. Dit gebeurde in het kader van een gezamenlijk strafrechtelijk onderzoek dat zich richt op fraude bij een vleeshandelaar die vermoedelijk meer vlees aan afnemers heeft geleverd dan werd gefactureerd.

De handelaar, wordt samen met nog 5 andere verdachten, verdacht van deelname aan een criminele organisatie, witwassen en valsheid in geschrifte. De verdachten hebben vermoedelijk meer vlees geleverd aan afnemers dan werd gefactureerd. Het betrof voornamelijk leveringen van varkensvlees aan Chinese restaurants. Door het gebruik van diverse BV’s in België en Luxemburg werd het geld witgewassen. Het fiscale nadeel bedraagt vele tonnen. In de provincies Noord-Brabant, Gelderland en in België zijn bedrijfspanden, woningen en transportbusjes doorzocht. Er is een grote hoeveelheid administratie in beslag genomen voor verder onderzoek, ook zijn enkele medewerkers gehoord.

Afpakken
Met het onjuist factureren zijn grote winsten te behalen. Dit leidt ertoe dat fraudeurs een concurrentievoordeel kunnen halen ten opzichte van bedrijven die zich er wel aan de regels houden. Daarom pakt de overheid dit aan. Er is beslag gelegd op onroerend goed van verdachten in Nederland en in België. Binnenkort start de Belastingdienst onderzoeken bij tientallen afnemers van de vleeshandelaar. Het vermoeden bestaat dat de afnemers geen BTW en winstbelasting hebben betaald over de volledige omzet. De mogelijkheid om ook bij leveranciers van de vleeshandelaar onderzoeken in te stellen, wordt nog onderzocht.

Bron: Openbaar Ministerie