‘Door Gezonde Schoolkantine trekt jeugd naar snackbar en supermarkt’

22-04-2013 \\ Innofood nieuws

 

Het Voedingscentrum lanceerde op voorspraak van de overheid de campagne De Gezonde Schoolkantine. Onder druk van vooral de publieke opinie en ouders passen steeds meer scholen hun assortiment aan. Ondertussen lijkt de schooljeugd zijn heil (weer) buitenschools te zoeken in snackbars en supermarkten.

Nog niet zo heel lang was het aanbod in de meeste schoolkantines beperkt tot koffie, thee, een paar soepen, simpel belegde broodjes en wat klein snoepgoed. Scholen werden echter steeds groter, wat de grondslag gelegd heeft voor professionele catering op commerciële basis. Daarmee haalden de scholen ook producten als zoete frisdranken en gefrituurde snacks in de school.

Vier jaar geleden bepaalde de Tweede Kamer op voorspraak van GroenLinks dat in 2015 alle schoolkantines een gezond aanbod eten en drinken moeten hebben. Maar dat is makkelijk gezegd dan gedaan. Scholen die met een gezonder aanbod komen zien met lede ogen aan dat steeds meer schooljeugd naar de supermarkten en snackbars trekt. Of zoals een horecagrossier het verwoordt:’ De jeugd wil gewoon zijn cola of zijn worstenbroodje. Bied je dat als school niet meer, dan gaan ze net als vroeger het schoolplein af en naar de snackbar. Als je iets gezonds in de automaten doet, kun je het allemaal weggooien.’

Scholen en cateraars lopen dus omzet mis. In 2011 zagen de grote cateraars 15% van hun onderwijsomzet wegvloeien. Voordat scholen er erg in hebben is de kantine weer, net als vroeger, vooral een kostenpost.

Bron: Misset Catering