Dioxine-receptor kan voedselallergie onderdrukken

28-01-2013 \\ Innofood nieuws

 

 

UTRECHT – Een voedselallergie kan effectief worden onderdrukt door de aryl hydrocarbon receptor (AhR) te activeren met een minieme (niet-giftige) hoeveelheid dioxine.

Dat blijkt uit onderzoek van Veronica Schulz (diergeneeskunde) waarop zij op 14 februari aan de Universiteit Utrecht hoopt te promoveren.

De aryl hydrocarbon receptor AhR (die ook bekend staat als dioxine-receptor) is een eiwit dat een belangrijke rol speelt in het ontgiften van veel stoffen, maar ook in het functioneren van het immuunsysteem.

Antistoffen

Bij mensen met een voedselallergie reageert het immuunsysteem op ongevaarlijke eiwitten in onze voeding en maakt daar antistoffen tegen. Dit leidt tot een ongewenste allergische reactie, variërend van jeuk en uitslag tot een shock met mogelijk dodelijke afloop.

Het vermijden van het betreffende eiwit en de bestrijding van de symptomen zijn momenteel de enige remedies voor mensen met een voedselallergie.

Schulz onderzocht of een voedselallergie kan worden voorkomen en genezen door de AhR te activeren met bepaalde stoffen, waaronder dioxine.

 

Lees hier het volledige artikel in EVMI