Dijksma: ‘Al het vlees Van Hattem terug’

08-02-2014 \\ Innofood nieuws


 

DEN HAAG – Al het vlees dat slachthuis Van Hattem in Dodewaard de afgelopen twee jaar heeft geproduceerd, moet worden teruggehaald. Dat heeft staatssecretaris Dijksma gezegd.

Uit een steekproef van de NVWA blijkt dat het bedrijf niet kan aantonen waar het door Van Hattem verwerkte runder-, paarden-, geiten-, en schapenvlees vandaan komt. Daarom is het niet zeker dat dit vlees aan alle voedselveiligheidsvoorschriften voldoet, waarmee het vlees ongeschikt is voor menselijke consumptie, aldus Dijksma. Ze benadrukt dat er desondanks ‘geen aantoonbaar gevaar voor de volksgezondheid is’. De kans is aanwezig dat een groot deel van het vlees al is opgegeten. Om hoeveel vlees het gaat, is door de gebrekkige boekhouding niet duidelijk. Het bedrijf heeft de afgelopen 2 jaar zo’n 28 miljoen kilo vlees verhandeld.

Selten
Slachterij Van Hattem kwam vorige week in opspraak omdat er volgens de NVWA mogelijk paardenvlees in rundvleesproducten was gestopt. Jurisch adviseur Peters van de slachterij vraagt zich af hoe vlees dat al is opgegeten, terug kan worden gehaald. Hij wacht op de stukken van de staatssecretaris en de NVWA voordat hij meer commentaar kan geven.
Het is de tweede keer dat de NVWA vlees van een slachterij laat terugroepen. Vorig jaar werd 50 miljoen kilo vlees teruggeroepen van vleeshandel Willy Selten uit Oss, ruim twee keer zoveel vlees als nu.

Teleurstellend
Brancheorganisatie FNLI, de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie, vindt het ‘buitengewoon teleurstellend’ dat deze kwestie speelt één jaar nadat de zaak Selten bekend werd. Traceerbaarheid van grondstoffen is volgens FNLI voorwaarde nummer één voor een betrouwbare keten. De FNLI is van mening dat bedrijven die het vertrouwen van hun afnemers en uiteindelijk de consument beschamen en met voeten treden geen deel uit mogen maken van de voedselketen.

Onbegrijpelijk
Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) sluit zich hierbij aan en noemt het ‘onbegrijpelijk’ dat een leverancier blijkbaar nog steeds de administratie en kwaliteitssystemen niet op orde heeft. Bedrijven die een loopje nemen met het vertrouwen van hun leveranciers en de consument, hebben geen bestaansrecht in de voedselproductieketen, aldus het CBL. Supermarkten gaan de geëiste certificering voor alle huisleveranciers daarom aanscherpen met een verplichte module.

 

Bron: Levensmiddelenkrant