Dierlijke herkomst aroma hoeft niet op voedseletiket vermeld te worden

14-05-2013 \\ Innofood nieuws

 

In wetgeving over de etikettering van voedsel, die vrij recent tot stand gekomen is, is niet voorzien is in een aparte vermelding van stoffen die van dieren afkomstig zijn. Dat heeft minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de Tweede Kamer laten weten. Schippers ziet momenteel geen reden deze recente wetgeving op dit moment weer ter discussie te stellen.

De Kamer had vragen gesteld naar aanleiding van het bericht dat er in levensmiddelen castoreum, afkomstig van bevers, aanwezig is als smaak- of geurstof.

Uit het ‘Warenwetbesluit-Etikettering-van-levensmiddelen’ volgt dat een aromatiserend preparaat als castoreum, net als overigens alle andere aroma’s of aromapreparaten op de verpakking moet worden aangeduid met de benaming ‘aroma’ of, wanneer meer dan 95% van het betreffende aroma of aromapreparaat bestaat uit natuurlijke bestanddelen, dit mag worden aangeduid met de benaming ‘natuurlijk aroma’.

Castoreum-extract mag ook worden gebruikt in cosmetica en dient dan volgens de etiketteringvoorschriften te worden aangeduid met de benaming ‘castoreum’. Echter wanneer castoreum-extract wordt gebruikt als parfum-ingrediënt in parfum, dan mag dit worden aangeduid met ‘parfum’.

Het castoreum-extract is niet afkomstig van bevers uit de Europese Unie omdat Europese bevers een beschermde diersoort zijn. In Noord Amerika zijn bevers niet beschermd en mogen worden gevangen. Daarbij gaat het dan vooral om de vacht en de geurklieren, aldus Schippers.

Bron: Ministerie van VWS