Dieet beschermt muis tegen Alzheimer

22-11-2013 \\ Innofood nieuws

Een goed uitgebalanceerd dieet beschermt muizenhersenen tegen de ziekte van Alzheimer. Nijmeegse onderzoekers laten zien dat een specifiek dieet de membranen en verbindingen van hersencellen versterkt en bovendien zorgt voor een beter herstel van de cellen na stress. Het geteste dieet bevat stoffen waarvan al eerder is aangetoond dat ze een positieve effect hebben op de ziekte van Alzheimer, zoals onverzadigde vetten uit olijfolie en visolie, vitaminen en antioxidanten.

Valerio Zerbi, die op 9 december promoveert aan de Radboud Universiteit, onderzocht als eerste de effecten van deze combinatie van voedingscomponenten op het muizenbrein. Hij deed dat met behulp van een MRI-scan. Zerbi laat zien dat het dieet de groei van nieuwe verbindingen tussen hersencellen stimuleert en deze verbindingen beschermt in muizen met beginnende Alzheimer. Het positieve effect is het duidelijkst wanneer het dieet al tijdens het eerste begin van de ziekte toegediend wordt.

De ziekte van Alzheimer veroorzaakt grofweg dezelfde veranderingen in de hersenen van muizen als in die van mensen. Bij beiden verslechteren de verbindingen tussen hersencellen en zijn er veranderingen te zien in het uiterlijk en de werking van het vaatstelsel van het brein. Vanwege de positieve resultaten bij muizen wordt het dieet nu ook getest bij mensen. Dat gebeurt in samenwerking met de voedingsindustrie. Zerbi ziet de toepassing van het dieet vooral in combinatie met bestaande therapieën: ‘Met alleen het dieet zal Alzheimer nooit te voorkomen zijn.’

Bron: Radboud Universiteit