De smaak van het Twentse landschap: Oerlekker

24-06-2013 \\ Innofood nieuws

We zien, horen en ruiken de planten en dieren in het landschap. Als je er ook nog van kunt proeven, kan de waardering alleen maar groeien. Met het project ‘Oerlekker’ wil Landschap Overijssel daarom het eten van planten, vruchten en oude graangewassen in Twente nieuw leven in blazen. Het begon met de Sint-Jansroggebol. Aan het Twentse emmerbier wordt inmiddels hard gewerkt.
 
Drie passies, één missie. Herbergier Harald Droste is gefascineerd door de smaak van ons voedsel. Bouwe Ruiter is helemaal gegrepen door de teelt van oude gewassen. En Eibert Jongsma van Landschap  verijssel vindt dat je de natuur pas echt beleeft als je haar ook proeft. Breng deze passies bij elkaar en je krijgt Oerlekker, een project in Twente om nieuwe streekproducten op de markt te brengen.
 
Emmerbier
Het begon vorig jaar met de Sint-Jansroggebol. Droste wilde zijn gasten in z’n hotel-restaurant in Tubbergen een eigen brood aanbieden. Jongsma was op zoek naar mogelijkheden om de band van de omgeving met de natuurgebieden van Landschap Overijssel te versterken. En Ruiter zet zich waar hij maar kan in om de teelt van oude, vergeten graangewassen te stimuleren.