De Groene Winkel uit Zeist wint verkiezing Biologische Winkel van Nederland

28-01-2013 \\ Innofood nieuws

 

 
Volgend jaar weer een inspriratieprijs Bio-winkel
 
Voor het eerst werd dit jaar de Inspiratieprijs Bio-Winkel uitgereikt, voor de meest inspirerende, lekkerste, verleidelijkste en leukste biologische winkel van Nederland. Tijdens de zesde editie van BioVak in Zwolle, het jaarlijkse vakevenement van de biologische sector dat afgelopen week plaatsvond, is bekend gemaakt dat De Groene Winkel in Zeist zichzelf de winnaar mag noemen.
 
Zij ontving van de jury, welke bestaat uit onafhankelijke deskundigen uit de biologische sector, een cheque van 1500 Euro.
GooodyFooods uit Zwolle eindigde als tweede en ontving 500 Euro.
EkoPlaza Grotemarktstraat uit Den Haag en Boerderijwinkel De Schoffel uit Boxtel werden respectievelijk derde en vierde ontvingen ieder 250 Euro.
De prijzen werden beschikbaar gesteld door ICEM, de organisator van BioVak.
 
De Stichting EKO-keurmerk bood daarnaast de vier winnende winkels een gratis certificering aan voor het EKO-keurmerk winkels.
Een onafhankelijke deskundige jury bestaande uit deskundigen die werkzaam zijn binnen de sector – Edwin Crombags (Zuiver Zuivel), Nico Broersen (People 4 Earth), Ruud Hendriks (Warmonderhof) en Michel Jansen (De Kleinste Soepfabriek) – , heeft de afgelopen maanden de 85 aanmeldingen en motivaties bestudeerd en een groot deel van de 35 voorgedragen winkels, deels aangekondigd en deels als winkelende klant, bezocht.
 
In het juryrapport wordt De Groene Winkel in Zeist een ‘zeer inspirerende winkel’ genoemd. “Een winkel met een eigen gezicht, uitnodigend, en met een enorme versafdeling. De winkel is altijd actief op de winkelvloer met proeverijen en andere activiteiten. De winkel nodigt uit tot het doen van alle inkopen. Alsof je in een warm bad stapt.” De winkel vierde het winnen van de prijs dit weekend met haar klanten. Tijdens de prijsuitreiking in Zwolle lichtte jurylid Ruud Hendriks de keuze toe. “De winkel heeft een heel eigen gezicht, is uitnodigend. Een warme winkel, maar tegelijkertijd helder en fris. Het personeel is zeer actief en krijgt ruimte voor een eigen inbreng.” De eigenaren Rudi Gerding en Astrid Weidmann toonden zich zichtbaar verrast. Astrid: “Ik had niet durven denken dat we zouden winnen. Ik ben echt onder de indruk van alle warme reacties die we van veel mensen krijgen. We gaan van het weekend met onze klanten vieren in de winkel. Verder moet ik het allemaal nog laten bezinken.”
 
 
                                   
 
                                        Foto: De Groene Winkel, Zeist
 
De winkel, die vorig jaar de leeftijd van 30 jaar bereikte, werd onder andere aangemeld door Jessica Schimmel, een van de medewerksters. “De grote kracht van onze winkel is denk ik dat klanten steeds verrast worden. Vaak horen we: ‘Is dit allemaal biologisch, wat ziet het er mooi en lekker uit!’ Gelijk bij binnenkomst ben je omringd door de kleuren van groenten en fruit, de grote ramen laten veel daglicht binnen en door de lage schappen overzie je de hele winkel. Heel uitnodigend. Daar word ik blij van en anderen ook. Mensen voelen zich welkom hierdoor en ik merk dat biologisch daardoor veel toegankelijker wordt. Sfeer is één ding, maar daarnaast vinden we nog belangrijker dat wat we uitstralen ook echt is. Het assortiment is aantrekkelijk, zodat een klant bijna altijd met iets de deur uitgaat. We gaan voor vers en dat wordt duidelijk als je de winkel binnenstapt. Bij de droogwaren proberen we een zo volledig assortiment te bieden. Nieuwe producten krijgen een opvallende plek in de winkel en we laten veel proeven..” En: “ We gaan graag uitdagingen aan. Zo bakken we sinds 2 jaar oliebollen en appelflappen in een kraam voor de winkel. De krant beschreef ze als de lekkerste oliebollen van Zeist en we verkochten er vorig jaar 16.000. Elke dag is er van alles te proeven en in het weekend wordt er gekookt: van soep tot dessert. Daarnaast zijn natuurlijk de medewerkers bepalend voor de winkel, we kennen veel klanten en luisteren naar ze. Ik vind zelf dat ik erg fijne collega’s heb en heb altijd het gevoel dat we het ook echt samen doen.” Ook dat bleek tijdens de prijsuitreiking op BioVak, waar de Groene Winkel met acht medewerkers van haar hechte winkelteam vertegenwoordigd was.”
 
De mensen van boerderijwinkel de Schoffel hadden zelfs klanten mee naar de prijsuitreiking genomen. De vierde plaats werd door Kees, Mark en Marina van Esch als een overwinning gevierd, het familiebedrijf nam de prijs trots in ontvangst. Ruud Hendriks: “ Dit noemen we Boerderijwinkel 2.0, een vervolg op de eerste boerderijwinkels. Veel vers en eigen, wat men van een boerderijwinkel verwacht, maar ook de mogelijkheid om er alle andere inkopen te doen. One stop boerderijshopping. De Schoffel biedt zorgvragers een plek. Daarnaast weet zonne-energie ten volste te benutten. Een inspiratie die met name de boerderijwinkels moet kunnen treffen.”
 
Dick Heijnen, filiaalmanager van de grootste biologische supermarkt van Nederland, EkoPlaza aan de Grotemarktstraat in Den Haag, nam de derde prijs in ontvangst. De Jury tijdens de uitreiking: “Groot zijn is geen doel op zich, maar het is wel mooi dat men laat zien dat ook dat kan. Het is een strakke winkel, en zeer compleet. Heel toegankelijk. De nominatie is ook een pluim voor de stormachtige ontwikkeling die de winkelketen heeft doorgemaakt. Complimenten. Dit specifieke filiaal van EkoPlaza speelt daarnaast in op de lokale mogelijkheden en het naburige OV knooppunt.”
GooodyFooods in Zwolle, de nummer twee, viert net als de Groene Winkel in Zeist dit weekend feest met haar klanten. Ruud Hendriks: “De eigenaren zijn getrouwd met het winkelleven. Het is een prachtige winkel, haast te mooi. Een biowinkel is een evenwicht zoeken tussen een mooie winkel met mooie producten en de sfeer dat gewoon inkopen doen ook kan. Inkopen kan, persoonlijke aandacht krijgen kan hier ook. Zeer inspirerend.”
De verkiezing is een gezamenlijk initiatief van beursorganisator ICEM/BioVak en de Biowinkelvereniging en wordt gecoördineerd door tekstschrijver voor de biologische sector en bio-winkelier Jos van Duinen, die in Zwolle namens BioVak oorkondes aan de vier winnende winkels uitreikte. De verkiezing vond dit jaar voor het eerst plaats. BioVak laat weten dat de Inspiratieprijs Bio-Winkel ook komend jaar weer wordt uitgereikt.