De Groene Kennispoort Twente biedt kansen voor de foodindustrie

03-06-2014 \\ Innofood nieuws

 
Innovatie, wie wil dat niet? Innovatie gaat over vernieuwing in productiemethoden, nieuwe ideeën, nieuwe producten, enz. Vernieuwing die kansen biedt op het gebied van nieuwe afzet, nieuwe klanten en winstgevend is. Hoe zorg je dat in jouw bedrijf vernieuwing een kans krijgt?
Een frisse kijk kan helpen, via jonge mensen die tijdens hun studie nieuwe kennis hebben opgedaan. De Groene Kennispoort Twente is voor die groep, studenten van mbo – hbo – universiteit, op zoek naar uitdagende vraagstukken op allerlei vlak.
 
Wat is de Groene Kennispoort Twente?
Dat is een samenwerkingsverband van Twentse overheden en onderwijsinstellingen dat probeert vernieuwing te realiseren door het koppelen van allerlei vraagstukken in Twente aan studenten. De studenten worden ingezet om die vraagstukken aan te pakken. Daarmee komen ze in aanraking met de echte praktijk en zouden ze zelfs geïnteresseerd kunnen worden om in Twente te blijven. En voor bedrijven is het een mooie kans om nieuwe kennis binnen te halen.
 
Welke onderwijsinstellingen?
Tot nu toe zijn het vooral de “groene” onderwijsinstellingen geweest die studenten hebben geleverd, zoals Wageningen Universiteit, Van Hall Larenstein, Stoas, CAH en AOC Oost, maar ook Saxion, ROC van Twente en de UT zijn in opkomst. Voor speciale vraagstukken zijn het soms ook samenwerkingen tussen mbo- en hbo-studenten of tussen hbo-instellingen onderling.
 
Voorbeelden
Al met al zijn er al vele projecten gedaan, zoals het ontwikkelen van nieuwe recepten met de gojibes voor biologische zorgboerderij De Viermarken, nieuwe producten en recepten met Sint Jans rogge, een onderzoek naar de distributie van streekproducten, het ontwikkelen van het concept De Pannenkoekfabriek, een regionale strategie voor streekproducten en studies naar nieuwe toepassingsmogelijkheden voor vlas en lijnolie.
 
Kansen voor de foodindustrie
Mocht je nieuwe producten willen ontwikkelen, dan kun je voor de ontwikkeling daarvan studenten inzetten. Je kunt zo nieuwe markten verkennen, nieuwe producten, technieken en methodes uit laten proberen, zonder dat dat meteen grote investeringen vraagt. En wie weet kom je zo je nieuwe medewerkers tegen of breng je zo je sector of bedrijf onder de aandacht.
Meer informatie 
 
Of neem contact op met: 

Dagmar Essing, 06-48952722 d.essing@groenekennispoort.nl of
Rolf Oldejans, 06-10625676 r.oldejans@enschede.nl