De Duurzame Schoolkantine samengevat in een lesmodule

31-05-2013 \\ Innofood nieuws

AOC de Groenewelle in Zwolle heeft duurzaamheid hoog in het vaandel. Een van de projecten die wordt uitgevoerd op deze school is de Duurzame Schoolkantine. AgriHolland heeft nu voor het project een lesmodule opgeleverd. De module is gefinancierd vanuit het project Voorop in de Vergroening van de AOC Raad. Naast AOC de Groenewelle neemt ook het Nordwin College vanuit de provincie Friesland deel aan het project van de Duurzame Schoolkantine. De belichtingsarmaturen, die bij de teelt van sla worden gebruikt, zijn beschikbaar gesteld door Philips.

In de schoolkantine wordt sla geproduceerd middels een aquaponics-systeem. In een opstelling met bakken wordt vis gekweekt op school. Het water waar de vissen in zwemmen, wordt tevens gebruikt voor de teelt van sla. De meststoffen die afkomstig zijn van de vissen wordt gebruikt als plantenvoeding.

Het lesmateriaal bestaat uit de hoofdstukken Gezonde en verse voeding, Tuinbouwtechnieken, De teelt van sla, De teelt van vis, De kringloop en Aquaponics en een toets van 18 vragen. De hoofdstukken behandelen de onderdelen van het aquaponics-systeem afzonderlijk. De informatie voor het lesmateriaal is deels afkomstig van docenten van AOC de Groenewelle en deels van AgriHolland zelf. Het lesmateriaal is voorzien van een docentenhandleiding waarin ook een handleiding staat hoe zelf een aquaponics-opstelling te bouwen.

De module is ontwikkeld voor VMBO leerjaren 3 en 4, maar onderdelen uit het lesmateriaal zijn ook al toegepast in het basisonderwijs en in het MBO. Het lesmateriaal is gratis toegankelijk via www.duurzameschoolkantine.nl. De module wordt regelmatig gecontroleerd op niet werkende links. Constateert u desondanks een foute link of onduidelijkheden in de vraagstelling, neemt u dan direct contact op met webquest@agriholland.nl.

 

Meer informatie?

Wilt u meer informatie of wilt u voor uw opleiding of bedrijf ook dergelijke opdrachten of een andere vorm van e-learning laten ontwikkelen? Neem dan contact op met Harrie Kootstra, h.kootstra@agriholland.nl of telnr. 0317-467666. Meer informatie over de opstelling voor het aquaponicssysteem is te verkrijgen via Hans Coobs van AOC de Groenewelle, telnr. 038-4671120.

Bron: AgriHolland