De beste Kniepertjesbakker van Staphorst

21-11-2013 \\ Innofood nieuws

Mevrouw Geertje Huisman-Compagner werd De Beste Kniepertjesbakker van Staphorst. Op de onderdelen vorm, afwerking, kleur, knapperigheid, eeteigenschappen, smaak en algemene indruk scoorde zij als geen ander. Maar het was de smaak die uiteindelijk de doorslag gaf.

  

Iedere familie zijn eigen recept
Iedere familie heeft zijn eigen recept, veelal een geheim maar vandaag werd dat geheim met anderen gedeeld, tenminste dat denken wij. Zo werd er afhankelijk van wat de generaties hebben doorgegeven koffie, jonge jenever, kaneel, verse vanille, roomboter of margarine, kardemon aan het beslag toegevoegd. Jurilid Joost Mekking van bakkerij Mekking uit Bennekom gaf een enkeling nog wel de tip om de bloem echt te gaan zeven, daarmee bereik je een veel beter resultaat. Het voorzitterschap van de jury lag in handen van Keurmeester Henri Elders van het Nederlands Bakkerij Centrum. De Staphorsters werden hartelijk ontvangen op “dé bakkersschool van Nederland Vakschool Wageningen”. Dankzij de expertise van de jury en het vakmanschap van de dames uit Staphorst zijn de kniepertjes de komende jaarwisseling nog lekkerder!

  

Wat ging er aan vooraf?
In Staphorst maar ook in de rest van Overijssel wordt rondom de jaarwisseling het zogenaamde Kniepertie (of nieuwjaarskoek) gebakken. Naar aanleiding van een vraag bij Food Valley Direct waarom kniepertjesbakkers in Staphorst soms last hebben van witte vlekken in hun kniepertjes, resulteerde dat uiteindelijk in een heuse wedstrijd welke vrouw (mannen mochten ook meedoen maar hebben zich niet opgegeven) nu het lekkerste en het mooiste kniepertje bakt. De vraag van de vlekken werd beantwoord door Frans Welling, docent bakkerij aan Rijn IJssel Vakschool Wageningen. Er lagen meerdere oorzaken aan ten grondslag, t.w.: beslag niet goed gemengd, nog onopgeloste suikers, bloem niet gezeefd of een oud bakapparaat. Tijdens de wedstrijd was dit probleem inmiddels door velen opgelost. Er werden prachtig, heerlijke en mooie knapperige kniepertjes gebakken.

  
Bron: Rijnijsel college / Food Valley