Damn Food Waste serveert gratis lunch voor 5.000 mensen

25-06-2013 \\ Innofood nieuws

 

In Nederland gooien we ruim dertig procent van ons voedsel weg. Dit staat gelijk aan 4,4 miljard euro die per jaar in de vuilnisbak verdwijnt. Om te laten zien hoeveel goed eten wordt afgekeurd, weggegooid en verspild, kookt Damn Food Waste zaterdag 29 juni een gratis lunch voor 5000 mensen op het Museumplein. Het is tijd voor actie!
 
Wat we gaan doen!
In twee mega grote pannen wordt soep en curry gekookt, volledig gemaakt van voedsel dat anders niet op ons bord zou belanden. Kromme komkommers, groente in verkeerd gelabelde verpakkingen of tomaten met een klein plekje, allemaal belanden ze in de pan! De lunch is gratis, dus kom vooral tussen 12:00 en 16:00 naar het Museumplein om mee te eten tegen voedselverspilling.

Wat staat er op het programma?
De gasten van Damn Food Waste worden om 12:00 uur namens de gemeente Amsterdam door wethouder Freek Ossel welkom geheten. Andere sprekers zijn onder andere staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken en Tristram Stuart, initiatiefnemer van Feeding the 5K, de mondiale campagne tegen voedselverspilling.
Om 15:00 uur nemen Topchefs Joris Bijdendijk (restaurant Bridges) en Alain Caron het tegen elkaar op in een speciale Damn Food Waste Cook Off. Het concept: een tafel vol ‘waste’ en twintig minuten de tijd om er iets heerlijks van te maken! Kom kijken en vooral ook proeven wat voor lekkere gerechten je kunt maken van je ‘waste’.

Waar komt het eten vandaan?
Op 27 juni vertrekken we met twee teams richting verschillende boerenbedrijven en groothandels in het Westland en de Noordoost polder om al het voedsel op te halen. Zo mogen we bij bioboer Gerjan Snippe ouderwets het land afstruinen, op zoek naar allerlei goede kolen die zijn blijven liggen. Ook boer Krispijn voorziet ons van regenboogwortels, bieten, aardappelen en uien. Het brood en de kruiden halen we op bij groothandels. Allemaal eten dat anders niet op ons bord zou zijn beland. Het lijkt niet niks om 1000kg verse groente te verzamelen, maar het is maar een fractie van wat er dagelijks wordt weggegooid!

Op 28 juni gaan we bij de voedselbank enthousiast verder met de voorbereidingen. Iedereen is welkom om te komen helpen met wassen, schillen en snijden terwijl een DJ zorgt voor fijne muziekjes om op te dansen tijdens de DiscoMEP (Mise en Place). Zo kan iedereen meehelpen met het bereiden van deze grootse lunch.

Nieuwsgierig geworden? Neem een kijkje op de website damnfoodwaste.com teken het Pact en kom langs op het Museumplein op 29 juni. Wees er op tijd bij want op=op! En vergeet niet je eigen waterflesje mee te nemen, want deze kun je vullen bij de speciale Join The Pipe waterpunten!

Damn Food Waste is een initiatief van: FoodGuerrilla (NCDO), Voedingscentrum, Youth Food Movement, Wageningen UR, Natuur & Milieu, Feeding the 5000/EU FUSIONS.
Overige partners: Triodos Foundation en LTO Nederland.